DRUŠTVONASLOVNA

Bosna i Hercegovina prva na Balkanu po ravnopravnosti žena na radnom mjestu

Iako zvuči kao da je iz kategorije “vjerovali ili ne”, najnovija studija Indeksa ravnopravnosti žena na radnom mjestu (Women’s Workplace Equality Index – WWEI) koju priređuje Savjet za inostrane poslove (Council on Foreign Relations – CFR) svrstao je Bosnu i Hercegovinu na prvo mjesto u regionu evropskih zemalja u razvoju i Centralne Azije po ravnopravnosti žena na radnom mjestu.

Na globalnom nivou BiH je na šestom mjestu, iza Australije, Kanade, Novog Zelanda, Španije (koja se nalazi u regionu OECD – Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) i Meksika. Iza BiH se nalaze Velika Britanija (OECD), Litvanija, Island i Letonija.

Inače, Australija je na globalnom nivou zauzela prvo mesto od 189 rangiranih zemalja, sa rezultatom od 94,9 od 100, samo za 2,7 poena više od Bosne i Hercegovine (92,2 od 100).

Indeks ravnopravnosti žena na radnom mjestu se zasniva na izvještaju Svjetske banke o ženama, biznisu i zakonu koji opisuje sedam načina na koje nacionalni zakoni mogu ometati rad ženama: pristup institucijama, podizanje kredita, dobijanje posla, prisustvo suđenju, zaštita žena od nasilja, pružanje podsticaja za posao i korištenje imovine.

Zakon o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini je donesen još 2003. godine i zabranjuje diskriminaciju i uznemiravanje na osnovu pola.

Iako je Bosna i Hercegovina od 2015. godine napredovala na polju poboljšanja rodne nejednakosti, još uvijek postoje neke oblasti u kojima BiH stagnira. Bosna i Hercegovina je i dalje pogođena visokom stopom nezaposlenosti među mladima koja se kreće preko 20%. Takođe, zabilježen je i nizak stepen zastupljenosti žena u politici.

Što se Indeksa ravnopravnosti žena na radnom mjestu tiče, Bosna i Hercegovina je dobila najviše ocjene (100 poena) u četiri od sedam kategorija (pristup institucijama, podizanje kredita, prisustvo suđenju i korištenje imovine), dok je u kategorijama dobijanja posla (80,6 poena), zaštite od nasilja (81,3 poena) i pružanja podsticaja za rad (83,3 poena) dobila manje poena.

Što se ostalih zemalja u regionu tiče, Hrvatska je dobila 87,7 poena i nalazi se na četvrtom mjestu na listi evropskih zemalja u razvoju i petnaestom mjestu u svijetu. Iza nje je Makedonija (86,6 poena) na petom mjestu na listi evropskih zemalja u razvoju i sedamnaestom mjestu u svijetu. Slovenija je dobila 82,7 poena i nalazi se na devetom mjestu na listi evropskih zemalja u razvoju i 33. mjestu u svijetu. Kosovo je dvanaesto na listi evropskih zemalja u razvoju i 41. u svijetu. Iza Kosova su Srbija (79,2 poena) na 15. mjestu na listi evropskih zemalja u razvoju i 53. mjestu u svijetu i Crna Gora (72,6 poena) na 17. mjestu na listi evropskih zemalja u razvoju i 72. mjestu u svijetu.

Iako zemlje u regionu ne stoje loše u pogledu statističkih podataka u vezi sa razvojem rodne ravnopravnosti, ipak nijedna od njih ne zaslužuje apsolutne pohvale kada je riječ o zaštiti žena od nasilja. Kriterijumi koji su bili predmet analize u ovoj studiji baziraju se na pravnim aspektima, dok s druge strane ostaje pitanje njihove primjene i djelotvornosti u praksi.

U svakom slučaju, dobar rezultat koji je BiH ostvarila otvara vrata za dalji napredak na polju razvoja rodne ravnopravnosti i boljeg položaja žena u društvu.

Comment here