DRUŠTVONASLOVNA

Borba za rijeke BiH i dalje traje

BiH ne treba dodatnu električnu energiju. Ali bez obzira na to, hidroelektrane se grade i grade. Pri tome se građani širom zemlje bune i često se nalaze pod raznim pritiscima.

U BiH je trenutno u pogonu 81 hidroelektrana. Od tog broja je 65 malih hidroelektrana (< 10 MW), a 16 velikih (> 10 MW). Pored toga, potpisane su koncesije i započet proces traženja dozvole za izgradnju još 186 hidroelektrana.

Prema ostalim podacima Centra za životnu sredinu Banja Luka, 10 malih hidroelektrana (MHE) je trenutno u izgradnji širom BiH. Jedna od njih je i MHE Zlate na rijeci Doljanki kod Jablanice (3,2 MW), čija je izgradnja započeta prošle godine u oktobru. Izvođač radova je firma EKO – VAT sa sjedištem u Jablanici, a glavni investitor Mirza Teletović, poznati bh. košarkaš koji je danas šef Košarkaškog saveza BiH, čiji otac je vlasnik pomenute firme. Građani su prošle godine u nekoliko navrata protestovali protiv izgradnje ove male hidroelektrane nakon čega je osnovano i Udruženje građana za Doljanku.

Iako do danas njihova borba nije urodila plodom, te se, kako tvrde, izgradnja ove hidroelektrane i ubrzala, oni neće odustati.

Dženan Šašić: Borimo se protiv kriminala
Dženan Šašić: Borimo se protiv kriminala

“Ljudima se prijeti da će ostati bez posla”

„Okolinska dozvola za MHE Zlate je puna grešaka i nije u skladu sa studijom uticaja na okoliš. Osim toga, i građevinska i urbanistička dozvola su pune grešaka. Na sve tri dozvole smo uložili žalbe na Kantonalnom sudu u Sarajevu i to će ići po hitnom postupku. Upotrijebićemo pravni lijek na sve što budemo mogli da zaustavimo izgradnju ove hidroelektrane”, navode iz udruženja koje broji oko 50 članova. Glavni razlog za negodovanje građana je, kako tvrde, da će se izgradnjom ove male hidroelektrane uništiti okoliš, turistički potencijal, biljne vrste, kao i najveće mrijestilište ribe u tom dijelu BiH, a samo da bi pojedinci profitirali.

„Mi nismo samo udruženje koje se bori protiv izgradnje ove hidroelektrane, mi smo udruženje koje se bori protiv kriminala”, objašnjava Dženan Šašić, predsjednik Udruženja građana za Doljanku.

Građani navode da se, iako su napredovali kada je u pitanju pravna borba, nalaze pod stalnim pritiskom – kako od strane investitora, tako i od opštine Jablanica.

„Članstvo u našem udruženju bi bilo mnogo veće da se ljudima ne prijeti da će ostati bez posla. Poslodavci prijete jer ne žele loš odnos sa opštinom, a opština i političke stranke, s druge strane, blokiraju na druge načine – odbijaju dati podsticaje poljoprivrednicima koji su protiv MHE, a Opštinsko vijeće odbija tačke dnevnog reda našeg udruženja”, između ostalog navodi Šašić.

izvor: dw.com

 

Comment here