DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Borba za direktora Policije. Kostrešević ili Jovanić?

Nezavisni odbor NSRS koji treba da izabere novog direktora Policije Republike Srpske 29. jula će da obavi intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na konkurs. Na konkurs su se prijavila dva kandidata, Siniša Kostrešević savjetnik Dragana Lukača koji važi za favorita Milorada Dodika i Vlado Jovanić zamjenik načelnika Uprave za Policijsku podršku koji nije favorit ni Dragana Lukača ni Milorada Dodika i čije prijavljivanje na konkurs je sve iznenadilo. Jovanić ima bogatu policijsku karijeru a na konkurs se prijavio u posljednji čas. Nezavisni odbor je prije nekoliko dana objavio kako obe prijave zadovoljavaju sve uslove.

Naši izvori iz MUP-a Republike Srpske tvrde da niko više nije želio da se prijavi na konkurs jer niko nije dobio potrebno “odobrenje” a da je bilo očekivano da u skupštinu stigne samo Kostreševićeva prijava.

Zanimljivo je da je jedan konkurs, iako je završena sva procedura i iako su obavljeni razgovori sa prijavljenim kandidatima, poništen. Zvanično jer je predsjednik Nezavisnog odbora otišao u mirovnu misiju. Nezvanično jer Milorad Dodik nije bio zadovoljan prijavljenim kandidatima pa je naredio da se konkurs poništi. Svi su očekivali da se na ponovljeni konkurs prijavi jedino Kostrešević.

Naši izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde da je međunarodna zajednica “ispod stola” poslala poruku da očekuje da izbor za novog direktora Policije Republike Srpske bude transparentan i obavljen profesionalno, bez političkog uticaja.

Darko Ćulum i Dragan Lukač

Pozicija direktora Policije najjača je pozicija u Policiji Republike Srpske i jača je od pozicije ministra koji je politička ličnost. Posljednjih nekoliko godina uz prećutnu saglasnost odlazećeg direktora Darka Ćuluma veći dio ovlaštenja sa direktora Policije je prešao na ministra unutrašnjih poslova.

GERILA info

 

Comment here