NASLOVNASPORT

Bh. klubovi u UEFA takmičenjima – Plesali su samo jedno ljeto

„…Plesala je samo jedno ljeto, u zagrljaju mom. Pisala je da u duge zime, vraćala se često ljetu tom. Plesala je dugo toplo ljeto, a sad je svemu kraj…“

 

Bh. klubovi ovog ljeta, kao i svih dosadašnjih, kao da su igrali po notama pjesme Miše Kovača „Plesala je samo jedno ljeto“. Sav godišnji trud i „gacanje“ po domaćim njivama i livadama, čekajući novu sezonu evropskih takmičenja i šansu da se dokažu u areni sa ozbiljnijim protivnicima od onih iz Premijer lige BiH, još jednom su pali u vodu. Remijem protiv bugarskog Ludogoreca, mostarski Zrinjski je zaključio ovogodišnje nastupe bh. klubova u takmičenjima pod okriljem UEFA.

Realno, nisu ni imali pretjerane šanse, o čemu je Gerila već pisala. Ipak, uzevši u obzir da su im protivnici bili relativno ravnopravni, o čemu smo takođe pisali, osim Atalante koja je izbacila FK Sarajevo iz drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, očekivalo se više. Doduše, svake godine se očekuje da će neko od bh. predstavnika napraviti iskorak i konačno ući u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja. Ipak, kao i svake godine, bh. klubovi nastup u UEFA takmičenjima završe dok ljeto još nije ni prošlo.

Ove godine su ih zaustavili slovenačko Domžale, Apolon sa Kipra, i već pomenuti Ludogorec i Atalanta. Međutim, kada se pogleda ukupni skor ovogodišnjeg nastupa u UEFA takmičenjima, ne može se reći da su se bh. klubovi obrukali. Zbirno, u 16 utakmica su imali pet pobjeda, šest remija i pet poraza, uz gol razliku 22:26. Zrinjski je odigrao šest utakmica (pobjeda, tri remija i dva poraza uz gol razliku 5:6). FK Sarajevo je odigralo četiri utakmice (dvije pobjede uz remi i poraz, gol razlika 7:11). Željezničar je takođe odigrao četiri utakmice (dvije pobjede i dva poraza uz gol razliku 7:6). Naposlijetku, Široki Brijeg ispao a da nije izgubio, odigrao je samo dvije utakmice (dva remija, gol razlika 3:3).

Dakle, bh. klubovi su ostvarili i neku pobjedu ove godine. Ipak, savladali su znatno slabije protivnike (Valeta sa Malte, Banants iz Jermenije i Narva Trans iz Estonije), a čim su izašli na megdan jačim protivnicima, čak i sebi ravnim, izgubili su. Ne ostaje im ništa drugo nego da i narednu godinu dana „gacaju“ bh. njivama i livadama i nadaju se da će ostvariti dobar rezultat u domaćem prvenstvu i steći, ako ništa drugo, bar šansu da se pokažu u evropskim takmičenjima.

Inače, Zrinjski, FK Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg su ostvarili sledeće rezultate u ovogodišnjim UEFA takmičenjima:

 

ZRINJSKI

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona:

Spartak Trnava – Zrinjski 1:0

Zrinjski – Spartak Trnava 1:1

Drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Zrinjski – Valeta 1:1

Valeta – Zrinjski 1:2

Treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Ludogorec – Zrinjski 1:0

Zrinjski – Ludogorec 1:1

 

FK SARAJEVO

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Banants – FK Sarajevo 1:2

FK Sarajevo – Banants 3:0

Drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Atalanta – FK Sarajevo 2:2

FK Sarajevo – Atalanta 0:8

 

ŽELJEZNIČAR

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Narva Trans – Željezničar 0:2

Željezničar – Narva Trans 3:1

Drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Željezničar – Apolon 1:2

Apolon – Željezničar 3:1

 

ŠIROKI BRIJEG

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope:

Široki Brijeg – Domžale 2:2

Domžale – Široki Brijeg 1:1

Comment here