DRUŠTVONASLOVNA

Bez većih incidenata tokom večerašnjeg okupljanja grupe “Pravda za Davida”: Policija se povukla pred novinarima

Početkom večerašnjeg okupljanja grupe “Pravda za Davida” legitimisano je nekoliko osoba, a pojavljivanjem većeg broja novinara nego prethodnih dana, policija se povukla u dvorište Hrama.

Piše: Vanja Stokić

Nakon što je juče policija legitimisala građane i novinare, te im prijetila privođenjem i prekršajnim prijavama, a zatim tražila članove “Pravde za Davida” po obližnjim kafićima, situacija se znatno smirila.

Na to su nesumnjivo uticali i sami novinari, koji su se večeras na prostoru pored Hrama pojavili u većem broju nego inače.

“Te vaše kamere su kao mitraljezi, niko ne smije da priđe. Juče je bilo potpuno ludilo, lov na ljude po gradu. Bježali smo kroz Bosku pa se kroz sporedni ulaz spasavali od policije”, pričali su nam građani koji su bili juče na okupljanju.

Skoro sve vrijeme, policijski snimatelj bilježio je prisutne.

Da podsjetimo, juče je legitimisana i ekipa eTrafike, a policajce nisu zanimale naše akreditacije, za koje su nam rekli da ih stavimo u džep, a onda nam prijetili lišavanjem slobode i prekršajnim prijavama.

Danas je Transparency International BiH podnio krivičnu prijavu protiv policijskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebom svojih ovlašćenja počinili teži oblik krivičnog djela Povreda ravnopravnosti građana, za koji je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Kao dokazi dostavljeni su tekstovi i snimci eTrafike, na kojima se jasno vidi postupanje policajaca prema članovima “Pravde za Davida” i ostalim građanima.

 

IZVOR: eTrafika

Comment here