NASLOVNANOVOSTI

Banjalučka skupština raspravlja o budžetu, kvorum jedva skupljen

Jedva skupljen kvorum, odbornici koji bojkotuju sjednice skupštine i rasprava o budžetu u sjenci kvaliteta vazduha u Banjaluci.

Banjalučki odbornici, njih 20 što je jedva skupljen kvorum, raspravljaju o budžetu grada za narednu godinu. Budžet je težak 150 miliona maraka a gradska vlast tvrdi da je razvojni i da je spremno mnogo kapitalnih projekata od centra grada preko saobraćajnica do vodosnadbjevanja. Opozicija tvrdi da je budžet potrošački jer samo na plate odlazi 39 miliona maraka.

“On podrazumjeva nastava transformacije u saobraćaju, dva nova mosta, ukupno petnaestak saobraćajnica, trotoara…u krupnim glavnim naseljima. Podrazumjeva 25 miliona maraka ulaganja u vodosnadbjevanje i kanalizaciju koji u konačnici kroz dvije, tri godine treba da riješe problem vodosnadbjevanja za 95 odsto stanovnika.” rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, foto Gerila

Predsjednik skupštine grada Zoran Talić slaže se da je budžet razvojni.

“Što se tiče budžeta naravno postoje svakakve kvalifikacije da je potrošački, da je kreditni…ja mogu da kažem da je razvojni. U jednom segmentu pošto imamo prvi put 33 miliona maraka kapitalnih ulaganja a postoji još mogućnost da dobijemo 8 miliona grant sredstava od Evropske Unije što bi nas dovelo do 41 milion kapitalnih ulaganja. Suština dokumenta je da prati plan stateškog razvoja grada.”– kaže Zoran Talić.

Opozicija se ne slaže. Previše se bespotrebno šminka centar grada a zapostavljaju pojedina naselja i previše se izdvaja za plate, mišljenje je gradske opozicije.

“Budžet je potrošački jer se izdvaja 39 miliona maraka za plate to je za milion više nego ove godine.”– rekao je odbornik Saša Lazić.

odbornici Saša Lazić i Aleksandar Petković, foto Gerila

Zanimljivo je da je malo nedostajalo da rasprave o budžetu uopšte ne bude. Gerila je prije nekoliko dana pisala da je budžet na komisiji prije slanja na skupštinu dobio samo dva glasa. Dva člana komisije su bila suzdržana od kojih je jedan SNSD-ov Momčilo Antonić ali je budžet ipak stekao uslove da dođe pred odbornike. Dnevni red je međutim jedva usvojen. Za dnevni red je glasalo 19 odbornika od čega četvorica iz opozicije. Na samoj raspravi o budžetu učestvuje samo dvadeset odbornika od trideset jednog. Nezvanično, pojedini odbornici SNSD-a već duži period bojkotuju rad gradonačelnika iz svoje stranke.

“Dvadeset odbornika raspravlja o budžetu. To je sramotno i žalosno jer se radi o najvažnijem dokumentu za grad.”rekao je odbornik SDS-a Aleksandar Petković

Igor Radojičić ima diplomatski odgovor. Priznaje da dio odbornika ne dolazi na sjednice.

” Dio odbornika se ne odaziva na sjednice skupštine pogotovo ne dolazi ni na sjednice komisija. Grad ni gradska uprava nemaju nadležnost, mandati su lični.”– rekao je Radojičić.

Očekuje se da glasanje o budžetu grada za sljedeću godinu bude kasno večeras. Dio rasprave je protekao o priči o kvalitetu vazduha u Banjaluci i katastrofalnim pokazateljima mjerenja po kojima je vazduh u najvećem gradu u Republici Srpskoj izuzetno zagađen. Posebne rasprave o dugoročnom rješenju očiglednog problema u Banjaluci za sada nema.

GERILA info

Comment here