DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Banja Luka uvodi restriktivne mjere zbog korona virusa

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Štab za vanredne situacije grada donio niz novih mjera u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa korona. Štab je konstatovao da je došlo do pogoršanja epidemiološke sitaucije i da je potrebno preduzeti dalje mjere. “Primarni cilj je prevencija i sprečavanje širenja zaraze”, naglasio je Radojičić.

Od se sutra preporučuje da djeca predškolskog uzrasta ne idu u vrtiće, te da će do ponedjeljka biti urađena analiza koliki je maksimalan broj djece koje kod kuće nema ko da pazi, kako bi se organizovali vrtići na neki način.

“Ukoliko dijete predškolskog uzrasta nema ko da čuva i neko mora da ostane od roditelja, koliko je od tih roditelja vatrogasaca, policajaca, medijskih radnika. Šta su posljedice ovih mjera. Dakle treba da utvrdimo koliki je maksimalan broj mališana koji moraju da idu u vrtiće”, rekao je Radojičić.

Radojičić je dodao da se ograničava radno vrijeme do 18 uveče, osim za dragstore i pekare koje će raditi do 22 uveče.

“Nema noćnog radnog vremena, osim u hotelima koji imaju svoje ugostiteljske objekte”, rekao je Radojičić i dodao da se prekida rad dječijih igraonica, svadbenih salona, fitnes klubova i noćnih klubova, posebno ističući da svaka od navedenih mjera ima dodatno objašnjenje.

Istakao je i da tržni centri neće raditi za vikend kao ni stočna nova pijaca. “Cijenimo da se tu okuplja veći broj ljudi i preventivno radi zdravlja stanovništva uveli smo ove mjere. Dom zdravlja će se dodatno angažovati na pozivanju lica zdravstvene struke ako bude bilo potrebe”, rekao je gradonačelnik Banjaluke i dodao da će se pojačati mjere javne higijene, javnog prevoza, i da će se uvesti dodatno pranje ulica i trgova.

“Mjere stupaju na snagu odmah”, naglasio je gradonačelnik Banjaluke.

Sjednica Štaba o epidemiološkoj situaciji

Banja Luka /// Sjednica Štaba o epidemiološkoj situaciji #RTRS #UŽIVO

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 12. März 2020

Comment here