DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Apelacija Ustavnom sudu zbog hapšenja na konferenciji za medije u Banjaluci

Članovi grupe “Pravda za Davida” ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida” predali su danas apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Apelacija je, navodi se, predata zbog protivpravnog lišavanja slobode aktivista ove grupe 7. jula ove godine. Pored toga, navodi se da je apelacija predata i zbog protivpravnog desetočasovnog zadržavanja u pritvoru.

Pravda za davida- privođenje Ozrena Perduva
Policija hapsi Ozrena Perduva zbog konferencije za novinare

Sedmog jula ove godine na Trgu Krajine u Banjaluci trebalo je da bude održana konferencija za medije aktivista okupljenih oko ove grupe ali je konferenciju prekinula banjalučka policija pod izgovorom da se radi o neprijavljenom i nedozvoljenom javnom okupljanju. Tada je, prvo, uhapšen Ozren Perduv, a kasnije ispred banjalučke Policijske uprave, gdje je pokušana još jedna konferencija za medije, uhapšeno je još desetak članova grupe “Pravda za Davida”.

“Predali smo apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog policijskog nasilja 7.7. ove godine. Oduzimanjem osnovnih prava i sloboda grubo je prekršen ustav ove zemlje, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama. STOP policijskoj represiji i diskriminaciji”, napisao je Perduv na svom fejsbuk profilu nakon što je apelacija predata Ustavnom sudu BiH.

U banjalučkoj policiji gotovo redovno prekidaju okupljanja aktivista okupljenih oko grupe “Pravda za Davida” i pišu im prekršajne prijave zbog, kako tvrde u policiji, nedozvoljenog okupljanja i kršenja Zakona o javnom okupljanju RS. Međutim, Zakon o javnom okupljanju okupljanja kakva praktikuju ovi građani ne prepoznaje kao javna okupljanja. Osnovni sud u Banjaluci je sve dosadašnje predmete koji su, po zahtjevu građana koji su dobili prekršajne prijave, dospjeli pred ovaj sud, presudio u korist građana a prijave je proglasio za neosnovane. U nekoliko navrata Okružni sud u Banjaluci potvrdio je presude Osnovnog suda.

Miloš Brkić. Izvor: BIRN BiH

U policiji insistiraju na tome da je konferencija za novinare koju su pokušali da održe članovi grupe “Pravda za Davida” bila nenajavljen javni skup.

“Što se tiče konkretnog slučaja, radilo se o najavljenom javnom skupu putem sredstava javnog informisanja koji nije zvanično prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policijski službenici su postupili u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, prekinut je javni skup, preduzete su mjere i radnje u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima i u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Izdat je prekršajni nalog, ukoliko se ne varam. Lice kojem je izdat prekršajni nalog ima zakonsku mogućnost da podnese zahtjev za sudsko odlučivanje nadležnom sudu. Takođe, ukoliko smatra da je došlo do neprofesionalnog postupanja i eventualnog kršenja zakona od strane policijskog službenika ima pravo i mogućnost da podnese predstavku na rad policijskih službenika Službi za zaštitu zakonitosti Ministarstva unutrašnjih poslova ili direktno neposrednom rukovodiocu”, rekao je 30. jula na konferenciji za novinare načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić.

Zanimljivo, banjalučka policija ne reaguje kada su u pitanju okupljanja građana na javnim površinama a koja se dešavaju svakodnevno ukoliko se ne radi o okupljanjima građana koji podržavaju grupu “Pravda za Davida”. Posljednji primjeri u kojima policija nije reagovala desili su se u posljednjih nekoliko dana. Policija nije, kao što nije ni trebala, prekinula skup građana nakon proglašenja rezultata izbora u Crnoj Gori, kao ni konferenciju za novinare koju su na javnoj površini održali Mladi SNSD-a Banjaluke.

Konferencija Mladih SNSD Banjaluka u subotu 29.8.2020. godine

Momčilo Antonić, narodni poslanik i predsjednik Mladih SNSD Banjaluka rekao je, kako prenosi BIRN BiH, da on ne razumije šta su trebali da prijave jer nisu održali nikakav javni skup već običnu konferenciju za novinare.

Mladi SNSD-a i “Pravda za Davida” organizovali su apsolutno isti događaj – konferenciju za novinare na javnoj površini u centru grada. Jedini problem u čitavoj priči je različit odnos policije prema jednima u odnosu na druge iako su zakonima i ustavom svi građani jednaki.

GERILA info

 

Comment here