DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

379 431 KM za avio transport pokretne bolnice

doček pokretne bolnice u Mahovljanima

Avionski transport pokretne bolnice do Republike Srpske biće plaćen 379 431 marku. To je potvrdio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji je zadužen da sklopi ugovor o plaćanju transporta pokretne bolnice do aerodroma Mahovljani. U Fondu su naveli da je bolnica transportovana u tri leta. Pokretna bolnica je početkom situacije sa virusom korona plaćena 4,2 miliona maraka sa PDV-om a zvanično je kupljena u Njemačkoj nakon  razgovora predsjednika Vlade Radovana Viškovića sa prijateljem koji mu je pomenuo pokretnu bolnicu, kako je rekao Višković. Nije rečeno ko je taj prijatelj.

Radovan Višković je u ponedeljak rekao da je avionski transport pokretne bolnice iskrsao u posljednji čas jer je prvobitno bilo planirano da bolnica bude dopremljena drrumskim saobraćajem ali se od toga odustalo jer se Vlada, kako je rekao prredsjednik Vlade, uplašila da bi bolnica mogla biti zaplijenjena. Višković nije pojasnio na koji način i zašto bi bila zaplijenjena.

“Zato što smo naknadno donijeli odluku da se pokretna bolnica transportuje avionom a ne drumskim prevozom jer smo se bojali da će ta oprema biti zaplijenjena u tom prevozu na putu do Republike Srpske. Pošto u ugovoru nije bila predviđena ta vrsta prevoza donijeli smo odluku da platimo tu vrstu prevoza.”-rekao je Radovan Višković.

Bolnica još nije u upotrebi. Prvobitno je bilo najavljeno da će biti sklopljena i postavljena u Zalužanima, najnovije informacije koje je sa javnosti podijelio ministar zdravlja Alen Šeranić govore da će bolnica biti stavljena na raspolaganje Civilnoj zaštiti koja treba da napravi plan gdje se sve bolnica može koristiti na teritoriji Republike Srpske, bez obzira na vanredno stanje.

Vlada nije pojasnila od koga je konkretno kupljena pokretna bolnica. Dio zasluga za to što je Srpska uspjela da nabavi pokretnu bolnicu Tehničko-remontnom zavodu Bratunac je pripisao većinski vlasnik te kompanije Slavenko Ristić koji je, inače, u odličnim odnosima sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kupovina pokretne bolnice označena je kao jedan od prioritetnih projekata koji su nedavno usvojeni na Vladi Republike Srpske.

GERILA info

Comment here