KOLUMNENASLOVNA

Republika Srpska: Sudar Lopata

Lopata po lopata i zajedničkim snagama Milorad Dodik, Dragan Lukač, Radovan Višković i Željka Cvijanović položili su kamen temeljac za izgradnju internata Policijske akademije u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima.

piše: Vladimir Kovačević

Novi objekat doprinijeće boljim uslovima i jačoj policiji Republike Srpske, rekao je prije polaganja kamena temeljca ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

A to doprinosi sve jačoj Republici Srpskoj, složili su se ostali polagači kamena temeljca. Lopata Milorada Dodika se u jednom momentu sudarila sa Lopatom Radovana Viškovića.

“Ovaj Višković samo smeta”, našalio se član Predsjedništva iz Republike Srpske.

U posljednje vrijeme mnogo se šali. Osim kad je jako namrgođen zbog pitanja novinara. Koji nisu sa ATV-a i RTRS-a.

“Nema pitanja nikakvih, sada je samo o ovome a kasnije možemo o ostalom”, reći će Dragan Lukač nakon pokušaja pitanja o imenovanju direktora policije.

To kasnije nikako da dođe već mjesecima. Vodeći zvaničnici Republike Srpske uporno odbijaju zahtjeve za intervjuom.

Željka Cvijanović, na primjer, od kraja 2018. godine. Kabinet Dragana Lukača uglavnom i ne odgovara na mejlove. Slao sam pitanja o stanju njihove internet veze. Bez odgovora.

“Zato ih je troje došlo”, kaže Milorad Dodik komentarišući pitanja novinara BN-a. Srećom po novinare BN-a, pogled ne ubija.

Dodik ne shvata da mu nisu novinari krivi što je političar i što mu je dužnost da odgovara na pitanja novinara.

I nismo mu mi krivi što nema dovoljno veliku platu za to što mora da stoički, bez gestikulacija i uvreda sasluša pitanja onih koji ga plaćaju.

Nismo krivi ni što je Pavić poluvaskrsao iz političke kome, niti što su mu najbliži politički saradnici polupismeni. Priznajem, nije lako, ali sami ste birali da budete političari, a ne mesari, vodoinstalateri, vozači, razbojnici….

Ne, nije mi se u snu javila Sanja Vulić.

Kamera ne hvata sva došaptavanja. Na žalost ili na sreću.

Obezbjedjenje u posljednje vrijeme stoji previše blizu novinara. Ne shvatam poentu, dišu nam za vratom. Koga štite od koga? Njih od nas ili nas od njih?

Radovan Višković možda bi i bio voljan da odgovori na neko od pitanja, ali ga stranački šef vuče za rukav.

Dodik ne daje nikakve izjave. Konačno mu je neko rekao da nema nikakve nadležnosti po pitanju rada institucija Republike Srpske. Nisu mu novinari krivi što se kandidovao za srpskog člana Predsjedništva.

Napomena. Otvorena je saobraćajnica kojom se sa brze ceste Banjaluka- Klašnice silazi u Kuljane i dalje ide prema Centru za obuku iz pravca grada.

Ne biste to sigurno nikada primjetili da dvijestotinjak metara puta nije presjecanjem vrpce uz deset kamera svečano pušteno u saobraćaj.

“Čestitam, vi ćete je najviše koristiti”– reče Višković Lukaču.

“I narod”– ne dade se ministar unutrašnjih poslova navući na tanak led, pa da neko pomisli da je izlaz napravljen samo zbog policije.

Direktor Puteva RS Nenad Nešić nije ništa rekao.

GERILA info

Ostavite komentar