DRUŠTVOKOLUMNENOVOSTI

Advokat Jovana Kisin: Mjere po mjeri zakona

Znamo da mnoge mjere nisu baš po mjeri građana, ali problem je kad mjere koje donose zakonom ovlašćena lica nisu po mjeri zakona.

Jovana Kisin. FOTO: privatna arhiva.

PIŠE: Jovana Kisin, advokat iz Banjaluke

Dana, 20.10.2020. godine na snagu je stupio novi Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije. Nije stupio na snagu danas, 21.10.2020. godine kako je zvanično saopšteno iz Republičkog štaba, već je stupio na snagu danom donošenja a to je juče.

Na dan kad je stupio na snagu, zvanično nije objavljen nigdje, a online je objavljen 21.10.2020. godine, odnosno sa danom zakašnjenja. Očigledno je da načelo transparentnosti u vanrednim situacijama je nešto na šta građani mjesecima apeluju, uzaludno.

Takođe, prije par mjeseci sam objavila tekst koji se odnosi na zakonitost Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnosio na policijski čas.

Konstatovano je da je Republički štab izašao iz svojih zakonskih nadležnosti, a ovakav stav pravosnažno su potvrdili i redovni sudovi u Republici Srspkoj u prekršajnim postupcima gdje su građani oslobođeni plaćanja novčane kazne za prekršaj koji je propisan tadašnjim Zaključkom.

Nažalost, ponovo imamo isti problem. Iako predsjednik i članovi štaba čine ministri od kojih su neki i pravne struke, zaista imam osjećaj da niko od njih, niti iko od njihovih pomoćnika, nije niti jednom otvorio zakon koji primjenjuju, a odlučuju o zdravlju svih nas. I s tim imam problem.

Ne sa mjerama koje služe kao zaštita građana od zarazne bolesti, već sa mjerama kojima se propisuju kazne građanima, a koje su suprotne zakonu.

Pa da krenemo…
Članom 45. i 47. Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama propisana je nadležnost Republičkog štaba za vanredne situacije. Istim zakonom, u članu 79. propisano je da protivepidemiološka zaštita obuhvata mjere i postupke koji se organizuju i sprovode radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u vanrednim situacijama u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a to je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su vanredne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti među kojima je u aprilu 2020. godine, dopunama predmetnog zakona, propisana i mjera koja se odnosi na držanje fizičke distance, nošenja lične zaštitne opreme, zabrane okupljanja te drugih mjera za fizička i pravna lica propisanih članom 43. Nepoštivanje ovih mjera povlači za sobom prekršajnu odgovornost propisanu članom 63. (takođe dopuna iz aprila 2020. godine) a koja se spominje u Zaključku Republičkog štaba od 20.10.2020. godine.

MEĐUTIM, ne može Republički štab Zaključkom da donosi odluku o vanrednim mjerama iz člana 43. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kada je članom 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izričito propisano da odluku o donošenju vanrednih mjera (među kojima je i mjera nošenja lične zaštite i zabrane okupljanja) donosi ministar zdravlja u formi Naredbe.

Za sada, javnost nije upoznata sa ovakvom odlukom ministra zdravlja.

Sve ovo što sam napisala ne pišem da biste se opustili i manje čuvali sebe i druge od zarazne bolesti koja trenutno, što zaslugom neodgovornih građana a još većom zaslugom neodgovornih nosioca javne vlasti, divlja po našem gradu.

Pišem da biste znali svoja prava u svakoj situaciji i da ako ne želite da platite kaznu možete zatražiti sudsko odlučivanje. Dakle, sudsko odlučivanje vas ne lišava obaveze nošenja zaštitne opreme kako je preporučeno.

Ne treba vam kazna da biste bili savjesni i odgovorni. Ali zakon moramo da poštujemo svi. Pa i Republički štab.

  • Autor je poznati banjalučki advokat i aktivista za ljudska prava

Comment here