DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

Vlada za sada odustala od nabake još jednog helikoptera. Čeka se objavljivanje odluke.

SA 342 Gazelle, foto Helikopterski servis RS

Helikopterski servis Republike Srpske nije nabavio novi helikopter i nalazi se u procesu poništenja javne nabavke. To je potvrdio direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, Boban Kusturić. On tvrdi da se od nabavke još jednog helikoptera odustaje na prijedlog Helikopterskog servisa. Isto je, saopštenjem, potvrdila i Vlada Republike Srpske.

Ono što, međutim, jeste tačno jeste to da je Vlada namjeravala da kupi još jedan helikopter jer je tender za nabavku helikoptera raspisan 12. februara. Krajnji rok za prijem ponuda bio je 24. april da bi taj rok bio pomjeren na 5. maj. U Vladi tvrde da su od nabavke novog helikoptera odustali zbog situacije sa virusom korona.

U Vladi tvrde da su odluku o poništenju javne nabavke donijeli 9. aprila na 66. sjednici Vlade ali ta odluka, zanimljivo nigdje nije objavljena iako je Vlada praktikovala da sve oduke donesene u posljednjih mjesec dana budu objavljene u Službenom glasniku isti dan ili sutradan. U posljednjem objavljenom Službenom glasniku Republike Srpske koji je objavljen u srijedu 22. aprila postoji odluka o stavljanju van snage odluke o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava ali se ne precizira o čemu se konkretno radi.

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović je na svom blogu, u međuvremenu, objavio podatke sa stranice koja prati letove a na kojoj se vidi da je jedan helikopter 18. aprila u dva navrata letio na relaciji Banjaluka- Beograd- Banjaluka. Vukanović pita ko se vozio tim helikopterom i u čijem je vlasništvu taj helikopter ukoliko nije u vlasništvu Republike Srpske. Vlada je saopštila da Helikopterski servis nije imao aktivnosti na dan 18. aprila.

podaci sa sajta flightradar koje je objavio poslanik Nebojša Vukanović

Helikopterski servis Republike Srpske u svom sastavu ima četiri helikoptera. MUP Srpske je početkom ove godine objavio obavještenje o dodjeli ugovora za nabaku tri helikoptera od jedne ruske kompanije po cijeni od 48,7 miliona maraka sa PDV-om.

GERILA info

Comment here