DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

Prointeru sve bolje ide u Federaciji. Posao sa Aerodromom Sarajevo

Prointer je ušao na sarajevski aerodrom. Zajedno sa sarajevskom firmom “Midlle point electronics d.o.o.” banjalučka kompanija je dobila posao vrijedan 218 841 marku, bez PDV-a. Ugovor podrazumjeva da sarajevski aerodrom nabavlja opremu za proširenje sistema za kontrolu prolaza. Ugovor o poslu je zaključen 22. januara ove godine a rok za isporuku je devedeset dana.

Ovim ugovorom Prointer nastavlja da širi svoje poslovanje po Federaciji BiH a partnere uglavnom pronalazi u sarajevskim kompanijama iz IT sektora a koje slove za vrlo bliske SDA, trenutno najjačoj bošnjačkoj stranci. Takva je i kompanije “Midlle point electronics” sa sjedištem u Novom Sarajevu, tvrde naši izvori. Suosnivač te kompanije je kompanija “COMMERCE ENGINEERING” d.o.o. Mostar a koja se takođe dovodi u vezu sa visokopozicioniranim pojedincima iz SDA.

 

Ta firma iz Mostara je već “lobirala” za Prointer i to u zajedničkom poslu  “Implementacija informacionog sistema za upravljanje i konsolidaciju dokumenata uz integraciju elektronske sjednice” za potrebe Elektroprenosa Bosne i Heercegovine. Taj posao bio je vrijedan 2,5 miliona maraka. Posao je dobio konzorcij kojeg čine “Prointer ITSS”, potom “CSI” iz Beograda, sarajevska “Verso” i “Commerce Engineering”. Commerce engineering je najbolje poslove u prethodnih nekoliko godina ostvario sa javnim firmama na čijem čelu se nalaze kadrovi SDA i djelimično SBB-a.

Detaljno je o stranačkim vezama IT kompanija u Federaciji u nekoliko navrata pisao portal Žurnal.

Banjalučki Prointer je proboj na sarajevsko tržište ostvario naročito u periodu nakon što je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, sjeo u jednu od fotelja u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Poslovanju Prointera u Federaciji, prioritetno u Sarajevu, ne štete navodno loši odnosi između SNSD-a i SDA a ni navodna blokada rada državnih institucija čiji inicijator je Milorad Dodik. Polovinom januara je objavljeno i da će Prointer instalirati video nadzor na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini a koje će da koristi Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Taj posao je vrijedan 2,1 milion maraka.

GERILA info

 

Ostavite komentar