ISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

Nezadovoljstvo u MUP zbog poništavanja konkursa za izbor direktora Policije

“U vezi Vašeg učešća na javnom konkursu za izbor direktora policije Republike Srpske obavještavam Vas da je Nezavisni odbor na svojoj osmoj sjednici, održanoj 12. marta 2020. godine, donio Odluku o poništenju istog.”

Ovo obavještenje bez dodatnih pojašnjenja potpisao je predsjednik Nezavisnog odbora Zdravko Ružević. Konkurs je poništen iako su tadašnji kandidati uredno ispoštovali sve obaveze u javnom pozivu za izbor direktora policije a samo im je rečeno da se konkurs poništava.

Pojedini mediji su objavili da je konkurs poništen jer je doskorašnji predsjednik Nezavisnog odbora Dmitar Vračar otišao u mirovnu misiju pa je zbog nastalih proceduralnih problema konkurs morao biti poništen. Međutim izvori Gerile tvrde da to nije potpuna istina jer je sav posao oko izbora, što uključuje i razgovore sa prijavljenim kandidatima, bio gotov prije nego što je Vračar otišao u mirovnu misiju. Konkurs je, tvrde izvori Gerile, poništen jer kriterijume Milorad Dodika predsjednika SNSD-a nije zadovoljio ni jedan od prijavljenih kandidata pa se traži novi. Zanimljivo je da je konkurs poništen gotovo mjesec dana nakon svih provedenih procedura. Nije bilo nikakvog pravnog razloga za poništavanje konkursa, pojašnjavaju naši izbori, jer poslovnik jasno predviđa i situacije kada je neko spriječen da učestvuje u radu Nezavisnog odbora što u ovom slučaju i nije bio slučaj.

Mladen Marić

Na poništeni konkurs prijavilo se nekoliko kandidata a kao najozbiljniji su kotirali Mladen Marić koji je aktuelni načelnik Centra za obuku a važi za kandidata ljudi vrlo bliskih Miloradu Dodiku i Željko Spasojević aktuelni načelnik Uprave za policijsku podršku MUP RS a koji je važio za kandidata ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Sada je, makar prema tvrdnjama naših izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova, najozbiljniji kandidat Boro Šarić. Šarić je iz Mrkonjića a aktuelni je načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS. Jedini je u januaru prošle godine preživio niz smjena po nalogu Dragana Lukača. Novi direktor policije se traži jer je Darko Ćulum ispunio uslove za penziju. Međutim, Ćulum ostaje direktor sve do izbora novog direktora ili dok se drugačije ne odluči.

Boro Šarić

U određenim strukturama Ministarstva unutrašnjih poslova zbog svega navedenog ali i niza nezasluženih unapređenja, imenovanja i nagrađivanja vlada nezadovoljstvo ali se ono za sada javno ne ispoljava.

GERILA info

 

Comment here