DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

Ko to sprema nove maske?

U krugu nekadašnje fabrike Čajavec u Banjaluci na adresi Jovana Dučića 23 A duže od mjesec dana radi postrojenje iza čijih se zatvorenih vrata proizvode zaštitne maske. Proizvodnja maski počela je u vrijeme kada je vrh Republike Srpske (izvršni komitet SNSD-a) počeo sa najavama uvođenja mjera koje bi podrazumjevale nošenje maski na otvorenom tamo gdje je nemoguće izbjeći kontakte i u zatvorenom obavezno.

Ne zna se ko stoji iza proizvodnji maski u Banjaluci jer na vratima postrojenja nema nikakvog natpisa ni imena firme ni imena odgovornih lica u toj firmi. Naši izvori tvrde da su oko postrojenja u posljednjih mjesec dana viđana lica bliska SNSD-u, neka od njih su ranije poslovala sa Fondom zdravstvenog osiguranja uopravo nabavljajući maske za FZO, a tvrde da je u blizini postrojenja u kojem se proizvode maske viđen i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić. Gerila nezvanično saznaje da je postrojenje u kojem se proizvode zaštitne maske u vlasništvu jedne privatne banjalučke zdravstvene ustanove.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali 17. jula. Pitali smo da li Fond planira nabavku novog kontigenta zaštitnih maski i da li direktor Fonda ima bilo kakve veze sa postrojenjem u Banjaluci u kojem se duže od mjesec dana proizvode zaštitne maske.

Dejan Kusturić direktor FZO RS

Da li je Odjeljenju za inspekcijske poslove Grada Banjaluka poznato da u krugu nekadašnje fabrike Čajavec na adresi Jovana Dučiča 23 A radi postrojenje u kojem se prema onome što se može vidjeti proizvode zaštitne maske? Na postrojenju nema nikakvog natpisa niti imena firme ili odgovornog lica a što je predviđeno propisima. Da li ste već obilazili tu lokaciju i imate li saznanja o čemu se radi?– pitanja su koja su koja smo poslali Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

Iz gradske uprave odgovaraju kratko da će provjeriti o čemu se radi.

“Odjeljenje za Inspekcije nema  informacija o vašem upitu ali će kroz inspekcijske kontrole utvrditi činjenično stanje.”

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske posljednju veliku nabavku zaštitnih maski izvršio je za vrijeme vanrednog stanja nakon pregovaračkog postupka. Tada je od kompanije EKO Piramide kupljeno 3 miliona zaštitnih maski po ukupnoj cijeni od 2,5 miliona maraka.

GERILA info

 

 

 

 

 

Comment here