ISTRАŽIVANJA

Ko čisti u glamočkom “Komunalcu”?

Komunalac Glamoč

Skoro mjesec dana traju šale na račun srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kada je slavodobitno “mantrao” na TV ekranu –  42 u Republici Srpskoj i 3 u Federaciji BiH.

Komunalac Glamoč

Jedna od tri spomenute opštine je i Glamoč, jedna od najrasprostranjenijih lokalnih zajednica u BiH, sa ogromnim prirodnim potencijalima, pa bi izborna pobjeda samim tim trebala biti značajnija.

Međutim, radnicima glamočkog preduzeća “Komunalac” nije nimalo do šale. Komunalno preduzeće, koje je u vlasništvu opštine, nalazi se u jako teškom stanju. Nemaju rukovodstvo, ne dobijaju redovno plate koje su ionako veoma male, porezi i doprinosi već godinama nisu uplaćeni…

U kakvom stanju se “Komunalac” nalazi, najbolje ilustruje činjenica da je preduzeće koje se bavi održavanjem čistoće ostalo bez jedine čistačice.

Kćerka poginulog borca VRS godinama radila neprijavljena

Svjetlana Radoja je kćerka poginulog borca Vojske Republike Srpske. Nakon pogibije oca, o njoj i tri njene sestre brinula se majka sama, a onda su izbjegle tokom 1995.godine.

U Glamoč su se vratile 2000.godine, a Svjetlana je 2009.godine počela raditi u “Komunalcu”, za “nevjerovatnu platu”- 200 konvertibilnih maraka.

Rane i Svjetlana Radoja- Komunalac Glamoč
Rane i Svjetlana Radoja

“Od prvog angažmana u ovom preduzeću, pa do danas nisam imala zasnovan radni staž, nego sam svakih par mjeseci dobijala novi ugovor“, kaže Svjetlana .

Bez obzira i na takve formalne ugovore, isplaćivana je putem blagajne i to kada bi donijela račune za gorivo, tako da su isplate njoj pravdane kao putni troškovi preduzeća.

Unazad nekoliko mjeseci ne dobija ni te isplate preko blagajne, ne dolazi na posao, oduzet joj je ključ od firme…

isplata- komunalac Svjetlana Radoja“Platu je primila prije nekih pola godine, kada su prebačena neka sredstva od strane opštine, to jeste načelnika. U zadnjih nekoliko mjeseci nije dobila nikakvu platu. Obraćala se načelniku, međutim on nju uopšte nije htio da primi. Rekao je da on nema ništa s komunalnim preduzećem”, kaže za Gerilu i Svjetlanin muž Rane Radoja, koji je, takođe, zaposlen u Komunalcu.

Kao i Svjetlana, Rane je takođe povratnik u ovu opštinu. Njegov status u komunalnom preduzeću malo je bolji, bar na papiru.

“U Komunalcu iz Glamoča sam počeo raditi 2006.godine. Primljen sam kao radnik- vozač. Ta plata je neredovna bila. Primali smo platu oko 100 maraka, nikakvu pomoć nismo imali od opštine, kao ni do dan danas. Mijenjalo se nekoliko direktora, bez ikakve koristi za radnike ili preduzeće”, govori Rane Radoja.

Svjetlana i Rane imaju troje djece. Djeca idu u školu, blizanci u školu Glamoču, a najstariji sin sad ide u Livno u školu. Samo mjesečna karta košta 100 KM. Prema njegovim riječima, bore se za golu egzistenciju sve vrijeme, ali u trenutnim uslovima sve je teže obezbijediti ikakva sredstva za život.

Nama platu daju od 15. pa do 30. u mjesecu. To nije nikakva plata. Moja plata je oko 500 KM. Supruga je radila od 2009.godine. Radila je do izbora. Oni su nju plaćali preko goriva. Prestajali su da je plaćaju i tako preko tih računa. Ja sam donosio račune s benzinskih pumpi. Ona je imala platu nekih 200 maraka, a napominjem, dijete je poginulog borca. Ima još tri sestre, ona je četvrta. Ostala je bez oca 94.godine. Znači za nju, kćerku palog borca nema mjesta nigdje u Glamoču da radi, u takvim ustanovama. Međutim, ako pričamo o Komunalcu- tu je inače loše stanje. Kod nas se ne uplaćuje socijalno već godinama. Ja radim već 14-15 godina, a knjižicu nikako nisam ovjerio”, dodaje Radoja i napominje da preduzeće već mjesecima nema ni direktora, niti se zna ko upravlja preduzećem.

Komunalac- preduzeće bez rukovodstva, zaposleni bez uplaćenih doprinosa

Njegove riječi potvrđuje i Đorđa Piljak, još jedan od 12 radnika Komunalca. Iako nerado, pristao je da govori za naš portal.

Plate dobijamo u tri rate. Odemo na blagajnu i dobijemo 100-200 KM, kako se skupi novca. Topli obrok još nismo digli. Penzijsko, zdravstveno, socijalno, ništa nemamo, ne uplaćuje se. Ja sam prijavljen, ali kao da nisam. Bio sam u bolnici, ležao sam u Banjaluci, jedva sam nekako i liječenje regulisao. Ne uplaćuju nam socijalno, koliko znam, od 2014.godine”, rekao je Piljak.

Dodaje da trenutno jedan poslovođa rukovodi radnicima, u nedostatku direktora. Upoznat je i sa slučajem Svjetlane Radoje.

“Kako da ne znam? Ona je i naša kolegica, a i supruga jednog našeg kolege. Pokušavala je ona da razgovara sa nadležnim, ali niko nije htio da je primi na razgovor. Pokušavali smo i mi više puta  da razgovaramo o stanju u Komunalcu  sa odgovornima u Opštinskom vijeću. Išli smo tamo. Dok dođe tačka dnevnog reda o Komunalcu, onda ih nema. Neće da zakažu sjednicu, kažu da nema većine i da neće da dođu”, dodaje Piljak.

Odgovor o stanju u “Komunalcu” ni mi nismo mogli da dobijemo u opštini Glamoč. Predsjednik Opštinskog vijeća, Marko Damjanović, nije se javljao na naše uporne telefonske pozive.

Nakon svakog poziva i prosljeđivanja u kabinet, javljao se signal za fax aparat.

Komentar smo ipak dobili od načelnika opštine Nebojše Radivojše.

“Ja ne znam ko vas je obavijestio o tom slučaju i ko vam daje informacije. Ta gospođa uopšte nije radila u Komunalcu, pa nije ni dobila otkaz. Nešto je radila fiktivno, dole je čistila“, kaže Radivojša.

Dodaje da mu nije poznata situacija da radnici od 2014.nemaju uplaćene doprinose, niti zna kakva je situacija u pomenutom preduzeću.

Ne znam koliko se vi razumijete u moj posao. Ja sam načelnik Opštine Glamoč. Ja apolutno nemam nikakve veze sa javnim preduzećem Komunalac. Osnivač preduzeća je Opštinsko vijeće, odnosno Skupština opštine. Ono imenuje, razrješava, postavlja, imenuje Nadzorni odbor, direktora preko Nadzornog odbora… Zadatak izvršne vlasti, odnosno načelnika Opštine je da iz granta koji je predviđen budžetom opštine, koliko mu dozvoli Opštinsko vijeće pomaže rad preduzeća, ja to i činim, ali u politiku preduzeća se ne bih miješao, niti se miješam”, napominje Radivojša.

Ipak nada se da će konstituisanjem nove skupštine dovesti u red i “Komunalac”.

Kriju imena bivših rukovodica

U Komunalcu nisu bili raspoloženi za naša pitanja. Na naš telefonski poziv su se javili, a sagovornica koja nije željela da se predstavi rekla je da bi bilo bolje da nazovemo kada se imenuje novo rukovodstvo.

Nije nam htjela reći ni ko je prethodni direktor, ni ko odobrava isplate sredstava sa računa firme. Ko je osoba koja je ovlaštena za predstavljanje i zastupanje, nisu nam htjeli reći ni u Poreskoj upravi u Glamoču, kao ni u sudskom registru u Livnu.

Ipak, prema informacijama do kojih je došla Gerila, kao ovlaštena osoba se vodi Branko Radoja, koji je u nekoliko navrata bio imenovan za vršioca dužnosti direktora.

“Ja sam bivši direktor tog preduzeća. Od 6.mjeseca ove godine nisam više na toj poziciji. Ko je sada- NIKO!”.

Branko Radoja govori kako ne zna tačno koliko je dugo bio na toj poziciji.

“Bio sam prvo imenovan na tri mjeseca, pa opet produže na tri i tako dalje. I tako možda  dvije godine. To mi je bila… U životu to što prije hoću da zaboravim”, dodaje Radoja i potvrđuje naša saznanja da je istovremeno sa ovom dužnošću bio i zaposlenik u Civilnoj zaštiti.

I dok se u Glamoču svi prave nemušti, Komunalac svakim danom sve dublje tone.

Blokirani su mu svi računi, a svake godine bilježi poslovni minus. Istini za volju, gubitak u 2019. je bio samo 21 hiljadu KM, što se može smatrati i uspjehom, jer su samo godinu ranije imali gubitak od preko 273.000 KM.

Komunalac Glamoč- poslovanje 2019 i 2018Zbrajajući rezultate poslovanja u proteklih 10-ak godina, ova firma je samo u tom periodu, imala poslovni gubitak od više od milion maraka.

GERILA.info

 

Comment here