DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNA

Banjalučki lovci i dalje čekaju skupštinu ali i useljenje

Objekat izgrađen na zemljištu L.U. “Zmijanje”

Lovci Lovačkog udruženja Zmijanje iz Banjaluke i dalje čekaju na skupštinu udruženja na kojoj će dio njih da traži ostavku, još uvijek, aktuelnog predsjednika tog udruženja Darka Ćuluma. Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske, je sada na čelu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) a dio lovaca koji je razgovarao sa novinarom Gerile to navodi kao jedan od dva razloga zbog kojeg Darko Ćulum više ne može da bude na čelu udruženja. Drugi je, kako oni tvrde, taj što je “Zmijanje” sa Ćulumom na čelu više radilo u interesu pojedinih banjalučkih “privrednika” i drugih udruženja nego u interesu društva i lovaca koji su članovi udruženja. Kao najveći primjer nanošenja štete Lovačkom udruženju Zmijanje dio lovaca, naših sagovornika, navodi gubitak izuzetno vrijedne imovine u najužem centru Banjaluke a da udruženje, praktično ništa nije dobilo u zamjenu.

“L.U. ”Zmijanje” Banja Luka je vlasnik i posjednik nekretnina u najužem centru Banjaluke koje se sastoje od zgade Doma lovaca u površini od 260 m2 i dvorišta od 394 m2 upisane u ZK uložak 6015 i posjedovni list broj 4396 označeni kao KČ 3763/1. Navedeni objekat je kroz niz ugovora o poslovnoj saradnji, zajedničkoj gradnji i prenosu prava i ovlaštenja na vrlo sporan i sumnjiv način ustupljen preduzećima nekoliko privatnih lica u Banjaluci”, navode sagovornici Gerile.

Oni navode da udruženje, iako je dalo atraktivnu lokaciju vrijednu 4,9 miliona maraka, nikada nije ušlo u posjed prostorija koje je trebalo da dobije u zamjenu za ustupanje parcele za gradnju zgrade uz zgradu Pošta Republike Srpske u Banjaluci.

Naši sagovornici iz ovog lovačkog udruženja pokazuju papire na kojima se vidi da je udruženje odlukom iz aprila 2012. godine raskinulo sve sporne ugovore sa privatnim licima oko gradnje objekta na zemlji koju je udruženje “Zmijanje” dobilo na poklon od književnika Mome Kapora. Na zemljištu udruženja izgrađena je poslovna zgrada u kojoj se nalazi i ugostiteljski objekat “Jova bar”.

“I pored raskida ugovora, komisija za praćenje realizacije ugovora, čiji je predsednik Ćulum Darko, nepune dvije godine nakon raskida ugovora, tretira raskinute ugovore kao važeće i validne, i svojim konstatacijama faktički legalizuje započetu gradnju novog objekta veličine preko 2500 kvadrata prostora, mijenjajući i smanjujući pozicije i površine koje bi i po nevažećim ugovorima bile veće i povoljnije za L.U.”, navode naši sagovornici.

Darko Ćulum

Darko Ćulum je nedavno za Gerila info rekao da on nije započeo posao zajedničkog ulaganja sa firmama Bosna impex i Brdopromet, da je posao sklopila skupština udruženja a da je on zaslužan što je udruženje dobilo još 40 kvadrata.

“Udruženje ima 200 kvadrata u toj zgradi, 150 na prvom spratu i 50 na prizemlju. Po ugovoru Jovići trebaju da opreme taj prostor a u međuvremenu plaćaju kancelariju udruženju”, rekao je nedavno za naš portal Darko Ćulum.

Ćulum uvjerava da je dok je bio direktor Policije Republike Srpske došao na mjesto predsjednika udruženja Zmijanje da stabilizuje situaciju i da je račun udruženja trenutno u plusu 50.000 maraka. darko Ćulum tvrdio je i da je jedini razlog zašto nema skupštine akcionara društva situacija sa virusom korona u šta dio lovaca, koji zahtjevaju skupštinu, ne vjeruje. Ovi uvjeravaju da se skupština ne saziva da bi došlo do dodatnog urušavanja lovačkog udruženja Zmijanje u korist novoosnovanog lovačkog udruženja “Banjaluka”.

Naši sagovornici iz lovačkog udruženja Zmijanje tvrde da je trebalo da dođe do raskida ugovora sa firmama koje su napravile zgradu na zemljištu udruženja jer je tako odlučeno 2012. godine. Ta odluka, tvrde, nikada nije realizovana jer je Komisija za praćenje realizacije ugovora tu odluku ignorisala i objekat je napravljen.

Lovačko udruženje Zmijanje nikada nije uselilo u prostorije koje im, ugovorom o saradnji nakon gradnje zgrade na njihovom zemljištu, pripadaju. Oni pitaju i da li je prostor u zgradi koja je napravljena zemljištu udruženja Zmijanje ikada uknjižen na to udruženje.

“Udruženje ima 200 kvadrata u toj zgradi, 150 na prvom spratu i 50 na prizemlju. Po ugovoru Jovići trebaju da opreme taj prostor a u međuvremenu plaćaju kancelariju udruženju”, rekao je nedavno za Gerila info predsjednik Udruženja Zmijanje, Darko Ćulum.

nastaviće se…

GERILA info

Comment here