DRUŠTVOINTERVJUNASLOVNA

Saša Lazić, Banjaluka zove: “Mnogi su se prodali za siću i to je generalno problem našeg naroda”

prije početka skupštine grada i rasprave o budžetu

Odbornici u banjalučkoj skupštini razmatraće danas prijedlog budžeta grada Banjaluka. Na budžet je skupštinska većina predložila nekoliko amandmana za koje gradonačelnik i neki odbornici koji nisu dio većine tvrde da su nerealni i da su predloženi samo da onemoguće usvajanje budžeta i funkcionisanje grada. Prije zasjedanja banjalučke skupštine ispred gradske uprave okupli su se nezadovoljni građani koji traže usvajanje budžeta.

Gerila info je, kratko, razgovarala sa odbornikom pokreta “Banjaluka zove” Sašom Lazićem koji je u posljednjih pet godina jedan od najglasnijih opozicionara u Banjaluci.

Saša Lazić odbornik “Banjaluka zove”, foto facebook, prethodni saziv skupštine grada

Kako gledate na priču o budžetu Banjaluke? Da li ste pratili učestala u protekloj sedmici pojavljivanja i sastanke na temu budžeta grada? Uključio se i predsjednik SNSD-a odnosno član Predsjedništva, gradonačelnik je održao sastnak sa odbornicima i poslanicima. Kako Vam izgleda ta priča, da li se tu radi samo o budžetu?

Nakon što su na nekoliko načina pokušali da značajno utiču na funkcionalnost i izgled budžeta, pripadnici skupštinske većine su vjerovatno pronašli modalitet da to i ostvare. Priča je vrlo zanimljiva, s obzirom da prethodnih godina nisu imali ni blizu slične prijedloge i amandmane, kao što ih vjerovatno ni sad nemaju u 42 opštine i 3 u Federaciji. Odgovor se nameće: nema to neke velike veze sa budžetom. Učestvovao sam u svim pomenutim prošlonedeljnim sastancima na ovu temu, zajedno sa svim drugim predstavnicima politikih subjekata, pa sam dobro upućen.

Kako Vama izgleda ovaj period od kada je Stanivuković preuzeo gradonačelničku funkciju? Koliko ste zadovoljni? Da li ste u potpunosti zadovoljni? Vi i Vaš pokret ste podržali Stanivukovića kao kandidata. Da li je za sada ispunio očekivanja?

Period od posljednja tri mjeseca obilježila su otkrivanja određenih finansijskih i drugih afera. Novi gradonačelnik ima svoj stil rada, a u razgovoru sa komšijama i sugrađanima primjećujem da su zadovoljni time. Primjećuje se nada. Sa aspekta ozbiljnijih procjena, još uvijek je rano pričati o rezultatima, a podrška ostaje i dalje.

Da li ste Vi sada opozicija u gradu s obzirom da je kandidat kojeg ste podržali gradonačelnik a ipak niste dio skupštinske većine?

 

Saša Lazić, “Banjaluka zove”

Zanimljivo pitanje. Podržaćemo sve što smatramo dobrim i kvalitetnim rješenjima, a sve što ne spada u tu kategoriju, nećemo; kao i do sad. Odgovor možda jeste diplomatski, ali doslovno je tako. Trudim(o) se da predstavljam(o) i zastupam(o) narod, jer jedino njemu pripadam(o) i odgovaram(o).

Kakvi su planovi pokreta Banjaluka zove za budućnost, konkretno za naredne opšte izbore? Opšti utisak je da su mnogi očekivali više od jednog odbornika na prethodnim lokalnim izborima?

Definitivno, ukrupnjavanje opozicione političke scene i u tom pravcu djelujemo. Tu se računaju i opšti izbori. I sami smo vjerovali u bolji rezultat, u dva ili tri odbornička mandata, ali ispalo je drugačije. Mnogi su se prodali za siću i to je generalno problem našeg društva i naroda.

Kako komentarišete najavu osnivanja tzv “nadstranačkog pokreta” u Banjaluci koji bi trebalo da se suprostavi SNSD-u i njegovim strankama satelitima na narednim izborima? Koliko je to realna priča i hoćete li biti dio te priče? Da li Vas je neko već kontaktirao povodom toga?

Prvi smo inicirali takvu ideju i na njenoj realizaciji radimo. Još pretprošle godine smo zvali opozicionare u zajedničku priču, a 2018. zagovarali jednu, zajedničku listu za Banjaluku 2020. Priča je intenzivirana nakon lokalnih izbora i naravno da ćemo podržati svako kretanje u tom pravcu, pogotovo sa kvalitetnim, dokazanim i poštenim ljudima.

GERILA info

Ostavite komentar