INTERVJU

Intervju Ozren Perduv: “Vrećo treba da odstupi. Odnos sa policijom nam je nikakav”

U razgovoru za Gerila info, Ozren Perduv jedan od najprepoznatljivijih aktivista “Pravde za Davida” priča o svom viđenju najnovijih aktivnosti banjalučkog Okružnog tužilaštva koje je pokrenulo nekoliko istraga koje su u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića tačnije sa spriječavanjem dokazivanja. Perduv smatra da se radi o neiskrenim istragama čiji cilj je priprema svjedoka za eventualne istrage Tužilaštva BiH. Tvrdi i da se klima u gradu nakon promjene gradske vlasti promijenila ali i da i dalje izuzetno loš odnos imaju sa banjalučkom policijom.

Ozren Perduv

U posljednjih mjesec dana počeli su neki procesi u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, održano je saslušanje Đorđa Rađena u svojstvu osumnjičenog za spriječavanje dokazivanja a OJT Banjaluka otvorilo je novu istragu protiv Alena Kukića iz Banjaluke koji se tereti takođe za spriječavanje dokazivanja. Kako gledate na ove procese?

Za mene je to sve najobičnija farsa. Otkud to da „tužilac“ Dalibor Vrećo sada radi ono što je mogao uraditi prije tri godine? Ifet Feraget je rekao o čemu se tu radi. Dalibor Vrećo priprema Rađena i Kukića za njihova svjedočenja pred Tužilaštvom BiH. Taj „tužilac“ treba da odstupi od predmet Dragičević, da isti prepusti Tužilaštvu BiH i da se priprema za proces koji će se povesti i protiv njega, a tiče se zataškavanja ubistva Davida Dragučevića. Duboko vjerujem da će doći do tog procesa.

U oba slučaja postupajući tužilac je Dalibor Vrećo, kako to komentarišete?

Dalobor Vrećo nije samo u ovim slučajevima. On je takođe postupajući tužilac bio po krivičnoj prijavi protiv inspektora Siniše Kojdića. Tu krivičnu prijavu su podnijeli krim tehničari iz MUP-a RS, optuživši Kojdića da im je on naredio da bace Davidov donji veš. Dalibor Vrećo je u tom postupku donio odluku o nesprovođenju istrage! Pored toga, isti taj Dalibor Vrećo je podigao optužnicu protiv pomenutih krim tehničara zbog bacanja Davidovog donjeg veša. Suđenje konačno počinje za nekoliko dana, ali vidjećemo šta će se dešavati i u kom će to pravcu ići. Čini se da ne postoji nijedan drugi tužilac osim Dalibora Vreće, a koji bi mogao da se bavi predmetima vezanim za ubistvo Davida Dragičevića. Umjesto da odstupi sam od tih predmeta, tj. da zatraži lično izuzeće iz tih predmeta, on nastavlja da bude dio svega toga nakon svega što je izneseno na njegov račun i to prije svih od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića i njihovog advokata gospodina Ferageta. Ko bi i zbog čega imao motiv da to radi? Mislim da se odgovor sam nameće.

Advokat Ifet Feraget je nedavno u ime Davora Dragičevića podnio dopunu krivične prijave protiv Dragana Lukača, Darka Ćuluma i Darka Ilića. Očekujete li tu rad na predmetu u Tužilaštvu BiH?

Pravda za Davida ispred OJT Banjaluka

Mi sada gledamo samo u Tužilaštvo BiH. Nadamo se da će u potpunosti preuzeti predmet Dragičević. Oni su nam ostali jedina nada da će se stvari početi pomjerati sa mrtve tačke. Nadu nam daju i konkretni potezi Tužilaštva BiH u predmetu ubistva Dženana Memića. Očekujemo čim prije hapšenja i u Banjaluci. Spisak onih koji bi morali biti lišeni slobode je podugačak. Više se ne radi samo o krivičnom djelu teško ubistvo već i o organizovanom kriminalu koji je za cilj imao zataškavanje tog teškog ubistva, a opravdano sumnjamo da su u tom organizovanom kriminalu učestvovali pripadnici policije, tužilaštva i vještaci medicinske struke. Na Tužilaštvu BiH je da rasvijetli sve navedeno.

Pravda za Davida je nedavno obilježila godišnjice ubistva Davida Dragičevića i konferencije u Policijskoj upravi Banjaluka. Kakav je Vaš odnos sa policijom u Banjaluci danas i kakav je Vaš odnos sa vlastima grada danas?

Pravda za davida- privođenje Ozrena Perduva
Policija hapsi Ozrena Perduva zbog konferencije za novinare

Naš odnos sa policijom je nikakav, ali nismo mi za takvo stanje odgovorni. Mi smo ljudi koji smo u ovoj priči zbog istine i pravde, a od strane vlasti, tj. policije smo dobili progon, represiju i diskriminaciju, a što je sve potvrđeno sudskim presudama. Policija koja treba da štiti građana i njihova Ustavom data prava i slobode je prva koja nam je sve navedeno ukidala i oduzimala. Gdje god su se oni pojavljivali dolazilo je do nereda. Zato ih često i nazivamo organima nereda. Protiv velikog broja policijskih službenika pokrenuli smo krivične prijave i po njima se već sprovode istrage, a očekujemo i optužnice. Mislili su da će nas uplašiti i da ćemo se povući, ali na njihovu žalost, to se nije desilo. Mi idemo do kraja. Policijsko nasilje ne opraštamo. To neka je svima jasno. Što se tiče našeg odnosa sa gradskim vlastima danas mogu da konstatujem da je naš odnos i više nego korektan. Klima u gradu se definitivno promijenila. Lakše se i slobodnije diše. Sa prošlom gradskom administracijom nismo imali nikakav odnos. Tadašnja komunalna policija je činila sve da uništi naš trud i naše akcije kojima čuvamo sjećanja na tragediju tj. zločin koji se desio u našem gradu. Ali, njihovo vrijeme je prošlo. Danas je situacija potpuno drugačija i lično sam srećan što je to tako. Vrata Gradske uprave su nam otvorena i imamo korektnu i fer saradnju sa gradonačelnikom Banjaluke.

Trpite li na bilo koji način pritiske zbog svog aktivizma?

Jedini pritisci koje sam trpio zajedno sa svojim saborcima jesu pritisci od strane policije – stalna legitimisanja, pozivi na informativne razgovore, privođenja, suđenja i slično. Druge pritiske zaista nisam trpio.

GERILA info

 

Ostavite komentar