STOP za logiku

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

STOP na tranzitnom putu u Obilićevu koji je nedavno pušten u saobraćaj i dalje stoji a prednost imaju vozači koji voze putem koji se ukršta sa tranzitnim. Gerila je već objavila da stručnjaci sa kojima smo razgovarali tvrde da je to nelogično jer tranzitni put mora da ima prednost bez obzira na okolnosti.

To za Gerilu tvrdi i predsjednik asocijacije Auto škola BiH i predsjednik Gradske organizacije Auto škola Banjaluka Zdravko Ivić.

“Oni će vidjeti (gradska uprava) tek koje probleme imaju tu. Doista gradska uprava ne posvećuje pažnju bezbjednosti saobraćaja uopšte.”- kaže za Gerila info Zdravko Ivić.

Ivić tvrdi da je nelogično da STOP stoji na tranzitnom putu bez obzira što nije u potpunosti završen.

“Ma to nema nigdje u svijetu. Tranzitni put je saobraćajnica koja treba da prihvati u svakom momentu gradski saobraćaj a ostali mogu da čekaju. Tamo ne bi smjelo da bude čekanja. To je tranzitna saobraćajnica koja treba da primi što više vozila da bi u gradu bila što manja gužva. Sličan problem smo imali i još uvijek imamo kada radi semafor na mjestu gdje se ukrštaju Zapadni tranzit i lokalna saobraćajnica kod stadiona Vrbasa na izlazu iz Banjaluke. Mi smo zaustavljali semaforom tranzitni saobraćaj. Kada god radi semafor tu se napravi gužva do “Nule”. “- pojašnjava Zdravko Ivić.

U nadležnom gradskom odjeljenju za naš portal su odgovorili da nema ništa sporno u tome što u Obilićevu lokalna saobraćajnica ima prednost u odnosu na tranzitnu jer je vršena procjena kretanja saobraćaja.

“Odjeljenje za saobraćaj i puteve je provelo analizu uslova i načina odvijanja saobraćaja na ukrštanju Krfske i Ulice cara Lazara, te je utvrđeno da nema potrebe za promjenom prioriteta prvenstva prolaza, iz razloga što saobraćajni tok koji dolazi iz smjera novoizgrađenog spoja istočnog tranzita skreće desno ka gradskom mostu, a saobraćajni tok iz iz smjera gradskog mosta skreće lijevo ili ide pravo. Postojeća regulacija na navedenoj raskrsnici obezbjeđuje zadovoljavajući nivo saobraćajne usluge i nema potrebe za promjenom prioriteta prvenstva prolaza. Nastavkom izgradnje istočnog tranita, ka stadionu FK Naprijed i Zelenom mostu, za očekivati je da dođe do preraspodjele saobraćajnih tokova i opterećenja, te i promjene prioriteta prava prvenstva prolaza na navedenoj raskrsnici.”- pojašnjenje je banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj.