Srpska gradi bolnice bez plana mreža zdravstvenih ustanova

  • 45
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Republika Srpska nema plan mreža zdravstvenih ustanova iako je takav plan davno trebalo da bude urađen iz prostog razloga da se zna gdje su neophodne nove bolnice a gdje nisu.

“Taj plan nije urađen da bi mogle da se grade bolnice i tamo gdje u takvom obimu nisu baš neophodne a sve zbog finansijske koristi. Oni će sada ići na usvajanje tog plana ali taj plan će samo da legalizuje postojeće stanje.”-priča izvor Gerila info.

Zaista, u ministarstvu zdravlja Republike Srpske najavljuju normiranje mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

“Programom ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine, između ostalih brojnih aktivnosti, predviđeno je i normiranje mreže zdravstvenih ustanova i one će se provoditi u skladu sa predviđenom dinamikom Programa.”– odgovorili su nam iz ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Naš izvor navodi primjer nove bolnice u Nevesinju koje ima oko 8000 stanovnika a dobilo je novu bolnicu. Istina, bolnica u Nevesinju najvećim dijelom izgrađena je donatorskim sredstvima. Gradnja Bolnice Nevesinje počela je 2001, a sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Fondacija “Mihajlo Labalo”, koja je uložila oko 7,5 miliona maraka. Vlada Republike Srpske u završetak bolnice uložila je, zvanično, četiri i po miliona maraka. Opština Nevesinje je uložila 160.000 maraka, dok je gradnju sa pola miliona  finansirala Elektroprivreda Republike Srpske.

bolnica Nevesinje, foto mojahercegovina

“Problem” sa bolnicom u Nevesinju, navodi naš izvor, je u tome što u relativnoj blizini ovog malog mjesta postoje bolnice u Foči i Istočnom Sarajevu pa je upitna finansijska logika gradnje.

U neposrednoj blizini Nevesinja je i Klinički centar u Mostaru što ne bi bilo čudno da Fond zdravstvenog osiguranja nema ugovor sa ovom bolnicom i da fakture iz Mostara nisu nastavila da pristižu na adresu Fonda zdravstvenog osiguranja i nakon otvaranja bolnice u Nevesinju.

Ne mora ništa da znači ali podaci govore da je nakon izgradnje nevesinjske bolnice na ime faktura iz Mostara FZO Kliničkom centru u tom gradu nastavio sa manje-više ujednačenim uplatama.

2013. godine prije gradnje bolnice u Neveseinju Fond je mostarskom Kliničkom centru uplatio 89.164 marke. U godini kada je otvorena bolnica u Nevesinju (2014) mostarskoj bolnici je na ime dostavljenih faktura uplaćeno 161 379 maraka. Uplate su nastavljene i u narednim godinama a prema podacima koje su nam dostavili iz fonda zdravstvenog osiguranja 2015 godine-99 996 KM, 2016 godine-89 467, 2017 godine- 102 504 KM i 2018 godine- 118 527. Ponovo, ne mora ništa da znači ali je očigledno da se iznos koji FZO uplaćuje mostarskom Kliničkom centru zbog liječenja pacijenata iz Republike Srpske u toj bolnici nakon otvaranja bolnice u Nevesinju povećava. U proteklih šest godina u mostarskom Kliničkom centru liječio se 271 osiguranik FZO i za to je toj bolnici isplaćeno oko 661 000 maraka.

“Konkretno, kada je u pitanju Klinički centar Mostar sa kojim FZO RS ima potpisan ugovor, osiguranici se u ovu zdravstvenu ustanovu uglavnom šalju kada su u pitanju hitni slučajevi sa područja dijela RS kojima je mostarska bolnica mnogo bliža nego zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.”– kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Prije pravljenja plana mreža zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj u Istočnom Sarajevu je sagrađena i otvorena bolnica “Srbija”. Njena gradnja koštala je nešto više od 54 miliona maraka sa PDV-om.

“I tu već imamo primjere da se pacijenti u pojedinim slučajevima moraju slati u Sarajevo”-priča izvor Gerila info.

2013. godine izgrađena je i bolnica Sveti Vračevi u Bijeljini.

Nedavno je postavljen kamen temeljac za gradnju nove bolnice u Doboju čija gradnja bi trebalo da košta oko 88 miliona maraka bez PDV-a.