Pacijenti odustali od protesta. Ko kontroliše udruženja?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Protest dijaliziranih i pacijenata koji čekaju na transplantaciju organa u Republici Srpskoj ipak nije održan. Prvobitno je najavljen za 6 septembar ali su udruženja pacijenta većinski, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Republike Srpske Draganom Bogdanićem, odustala od protesta pred Vladom. Za protest su i dalje, zbog neispunjavanja obećanja i samo davanja novih, bili jedino u zvorničkom udruženju Nada. Udruženje iz Doboja i Republičko udruženje dijaliziranih pacijenata prihvatili su nova obećanja ministra Dragana Bogdanića. Predsjednik udruženja Nada iz Zvornika Danijela Ivanović nakon sastanka u ministarstvu zdravlja je podnijela ostavku.

Dragan Bogdanić je predstavnicima pacijenata ponovo obećao hitnu nabavku aparata za tipizaciju tkiva. To je nešto što u ovom ministarstvu obećavaju doslovno godinama ali nikako ne uspijevaju da ispune obećano. Ministar je sada obećao da će procedura za kupovinu tog aparata biti pokrenuta do kraja mjeseca.

Takođe na sastanku je rečeno da će do kraja mjeseca biti formiran Koordinacioni tim za transplantaciju a Bogdanić je rekao da se sličan Koordinacioni centar ne može organizovati na nivou BiH jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta. Nije, međutim, poznato kako se onda misli ući u Eurotransplant koji ulazak u ovu organizaciju uslovljava postojanjem jedinstvene liste čekanja u državi.

Dijalizni pacijenti u Republici Srpskoj, inače, godinama žive u vrlo teškim okolnostima. Posljednjih nekoliko godina njihovi predstavnici su očigledno odlučili da se previše ne bune. Do prije nekoliko godina predstavnici Republičkog udruženja dijaliznih pacijenata u Srpskoj su gotovo redovno ukazivali na probleme pacijenata i nedostatke u liječenju a onda su to naprasno prestali da čine. U posljednjih godinu dana bunili su se i na nepravilnosti ukazivali jedino u zvorničkom udruženju Nada čije predstavnike je ministar Bogdanić optužio za politizaciju i pokušaj udara na njega lično. Ništa novo kada je sopstveno shvatanje lične uloge pojedinaca u sistemu institucija u Republici Srpskoj u pitanju.

U udruženju Nada su ministru Bogdaniću ostavili nekoliko zahtjeva čija sudbina je sada neizvjesna. Tražili su da se kupovina aparata za tipizaciju tkiva stavi u proceduru u roku od deset dana, da se u roku od deset dana naprave liste čekanja, da se u roku od godinu dana u bolnicama obuče timovi za kadaverične transplantacije, da se napravi koordinaciono tijelo između RS i FBiH kako bi zaživjela donorska mreža, da se najmanje tri mlađa pacijenta odmah pošalju u FBiH ili Srbiju kako bi započeli proceduru tipizacije tkiva i da im se obezbjede sredstva za transplantaciju u inostranstvu…

(nastaviće se…)