ANALIZENASLOVNAPOLITIKA

Zacementirano najveće prijateljstvo bivše Jugoslavije. SDA-HDZ BiH-SNSD

SDA-HDZ BiH-SNSD

foto slobodna bosna

Ko je izdajnik a ko je prevaren u ponedeljak? Ko jedva čeka da bude formiran novi Savjet ministara da bi dobio jednu od fotelja a ko je morao da pod pritiskom Evropske unije stavi potpis na “principe”. Ko je pogazio svoje, makar javno izrečene principe i stavio potpis uz potpis onoga koga je do juče nazivao neprijateljem. Ko im ustvari i dalje bilo šta više vjeruje?

Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović u ponedeljak su stavili potpise na sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. U topm sporazumu vrlo bitan dio odnosi se na dalji put Bosne i Hercegovine prema Nato integracijama. Iako član Predsjedništva Milorad Dodik, kao predsjednik SNSD-a pokušava da javnosti predoči kako se taj član može interpretirati na različite načine, kako ko čita ono što je napisano, stvari su poprilično jasne i precizne. Naročito kada je u pitanju “Godišnji nacionalni program ANP” na kojem insistira Brisel.

“Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH” – prva je rečenica u trećem principu koji se odnosi na NATO put.

To znači da će nastavak NATO integracijskih procesa da vodi Predsjedništvo BiH koje je ranije i usvojilo odluke i utvrdilo opredjeljenje za članstvo u NATO-u. Potpisivanjem sporazuma Dodik, Čović i Izetbegović preuzeli su obavezu nastavka tih integracijskih procesa. Jasno je da odluke entitetskih organa, poput rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske, nemaju nikakvu važnost pred prvom rečenicom sporazuma koja važnost daje Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine. Pitanje da li je nastavk NATO puta dobra ili loša stvar za Republiku Srpsku nije predmet ovog teksta ali se i o tome svakako može raspravljati jer su mišljenja duboko podjeljena.

Drugo, u programu rada Savjeta ministara Bosne i Hercegovine za 2019 godinu već piše da su prioriteti u ovoj godini evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i međunarodna saradnja.

“Bosna i Hercegovina je pristupanje evroatlantskim integracijskim procesima utvrdila kao jedan od strateški prioriteta vanjske politike. Time je potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. Dakle, kada se govori o procesu evropskih integracija, u fokusu rada Savjeta ministara Bosne i Hercegovine biće ispunjenje obveza za dobijanje kandidatskog statusa, što neminovno dovodi do otvaranja novog odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Podsjećanja radi, nakon podnošenja zahtjeva za članstvo i poziva Vijeća Evropske unije za opšte poslove Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo – avis, Bosna i Hercegovina je zaprimila Upitnik, a u februaru 2018. i dostavila odgovore, nakon čega Evropska komisija je uputila dodatna pitanja. Odgovorima na dodatna pitanja Savjet ministara je posvetio značajnu pažnju tokom 2018 . godine, pa se okončanje ovog procesa planira početkom 2019. godine. Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a.”– piše na četvrtoj stranici programa Savjeta ministara za ovu godinu.

Jasno je da su politike koje su najjače u BiH vrlo cinične i da mijenjaju mišljenja u zavisnosti od trenutka i interesa pojedinaca smatra politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

“Vrlo teško je predvidjeti šta će se desiti nakon potpisanog sporazuma tri politička lidera pod pokroviteljstvom specijalnog izlaslanika EU u BiH – sem možda jedne već sada vidljive stvari koja će biti ishod u svakom slučaju – dalji problemi. Vrlo teško je vjerovati političkim akterima koji su sporazum potpisali, njihvoa politička vjerodostojnost je veoma upitna. Zar nisu već jednom stavljali potpise na slične dokumente, pa su nas uvjerili kako ti potpisi nakon potpisivanja ništa ili vrlo malo vrijede. Očito da postoji nešto do sada prikriveno u javnosti, nama nepoznato, što znaju samo akeri sporazuma pa će trebati vremena da vidimo i otkrijemo šta ih je tako naglo motivisalo na odustajanje od isključivih ucjenjivačkih pozicija i da svako napravi taj neki ustupak. Jer besmisleno je da se sporazumom obavezuju na poštivanje Ustava i zakona, te sprovodjenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. Otkad se to mora potpisivati i posebno naglašavati. Čini mi se da ovaj sporazum treba čitati izmedju redova, a to opet otvara veliki prostor za manipulacije i spinove. Opet su svi i pobjednici i gubitnici i mislim da je to ona perspetkiva koja zemlju vuče unatrag. Kao da su ponovno na frontu pa se mora znati ko je pobijedio. Strah me je da će preživjeti one politike koje su zemlju dovele u ovo stanje a gubitnici ce biti sami gradjani, jer će i dalje bježati odavde. A te politike su veoma cinične, danas će vas uvjeriti da će se do posljednje kapi krvi (tudje, naravno) boriti npr. protiv ulaska zemlje u NATO, a sutra ce horski svi ponavjati kako je prednost biti članicom ovog saveza. Takodjer je cinično da Bakir Izetbegovic brani Milorada Dodika trazeći da se ne naziva izdajnikom, dok ga je do jučer optuživao kao najvećeg rušitelja države BiH. I tako unedogled. Pobijediće politike koje nam vrijedjaju inteligenciju, dok tim istim politikama mi kličemo ma kako paradoksalne bile.”-kaže za Gerila info politički analitičar Tanja Topić.

Iz sporazuma bar jedan od trojice neće izaći politički živ, predviđa novinar iz Sarajeva Avdo Avdić. Prije svega Avdić misli na Izetbegovića i Dodika. Obojica ne mogu biti pobjednici kaže Avdić.

“Gledajući logično, najmanje jedan od potpisnika Principa o koaliranju je izdajnik. No, suštinski, dvojica su izdajnici. I Izetbegović i Dodik, sudeći po njihovim izjavama, pogazili su svoje Principe. Izetbegović je, evidento, prešao crvenu liniju ispod koje, navodno, nikad nije želio ići, dok je Dodik pristao da priča o NATO integracijama o kojima “nikad nije želio pričati”. Ali u narednim danima fakture koje su izdali doći će na naplatu. Ne pošalje li se ANP prije imenovanja mandatara, Bakir Izetbegović će i službeno postati izdajnik države BiH. Pošalju li, pak, ANP prije imenovanja mandatara – Milorad Dodik će postati izdajnik ruskih, a ne srpskih interesa, što bi moglo u budućnosti destabilizirati njegovu vladavinu.” –analizira tri potpisa pod nadzorom Vigemarka, Avdo Avdić.

Još nešto u čitavoj priči oko sporazuma o formiranju Savjeta ministara nije zanemarljivo. Sporazum je pokazao odlične odnose između SDA i SNSD-a i Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. SDA je, ukoliko je njen lider bio ozbiljan u optuživanju Milorada Dodika da ruši državu, mogla bez bilo kakvih problema da formira vlast na nivou BiH bez SNSD-a ali i bez Čovićevog HDZ-a.

Bez ove dvije stranke postoji potrebna većina u Predstavničkom domu BH parlamenta za imenovanje Savjeta ministara. Milorad Dodik, koji prema riječima Bakira Izetbegovića ruši BiH, ne bi mogao da učini ništa u Predsjedništvu a SNSD i HDZ bi, da je SDA tako htjela bili u potpunosti lišeni bilo kakvog uticaja na nivou Bosne i Hercegovine. To bi se zaista i desilo da su SDA, HDZ BiH i SNSD zaista neprijatelji a ne najbliži partneri.

Gerila info

Comment here