ANALIZENASLOVNAPOLITIKA

Tema sedmice: Kada je lokalni opozicioni interes drugačiji od zvaničnog republičkog

Kada je lokalni opozicioni interes drugačiji od zvaničnog republičkog

Priča 1. Doboj

Boris Jerinić proslavlja izbornu pobjedu. FOTO: nezavisne.com

Predsjedništvo PDP-a raspustilo je gradski odbor u Doboju i ova stranka će u tom gradu, tako je rečeno, ubuduće djelovati kao opozicija lokalnoj vlasti.

“Iako smo sa rukovodstvom grada i delom onih koji čine trenutnu skupštinsku većinu sarađivali, promenjene političke okolnosti i drastične promene u njihovom političkom delovanju su nas opredjelile da budemo opozicija, što je i odluka Predsedništva PDP- rekao je prije nekoliko dana jedini odbornik te stranke u Doboju, Slobodan Vasiljević.

Sa odlukom predsjedništva PDP-a ne slaže se rukovodstvo te stranke u Doboju, u pitanje dovode statutarnost odluke, pa je upitno da li će Vasiljević od naredne sjednice skupštine grada djelovati i dalje kao opozicioni odbornik PDP-a ili nezavisni opozicioni odbornik. Gerila saznaje da Predsjedništvo te stranke nije obavijestilo gradski odbor o raspuštanju i imenovanju povjerenika kao što, tako tvrde naši izvori, gradski odbor nije konsultovan kada je data podrška Borisu Jeriniću kao kandidatu za gradonačelnika Doboja.

Za nedelju je u Banjaluci u 12 časova zakazana sjednica glavnog odbora PDP-a i više informacija o svemu biće nakon te sjednice.

Priča 2. Prijedor

foto slobodna bosna

Većina u Prijedoru tvrdi da resorni ministar Lejla Rešić pod uticajem vrha DNS-a poništava odluke skupštinske većine u ovom gradu. Skupštinske većine u kojoj više, zahvaljujući cijepanju stranke, nema DNS-a suverenog vladara Prijedora Marka Pavića. Oni koji su do juče bili u DNS-u sada optužuju DNS da “pokušava spriječiti kraj višegodišnje diktature jedne političke partije, javašluka, malverzacija, favorizovanju pojedinaca na tenderima, zbog kojih trpe građani, namještanju podobnih na funkcije, koji, kao da su rođeni sa foteljama, postaju nezamjenjivi.” Zanimljivo da većini potpisnika ovog saopštenja iz Prijedora nije smetalo sve navedeno dok su bili u DNS-u ili dok su bili dio koalicije koja je Prijedorom suvereno vladala decenijama. To dovoljno govori o tome koliko je zapravo licemjerna politička scena u Republici Srpskoj i tu zapravo nema ništa novo.

Nije novost ni to da opozicija u Republici Srpskoj u zavisnosti od situacije i lokalnog stranačkog ili pojedinačnog interesa negdje SNSD smatra poželjnim partnerom sa kojim može da čini dio skupštinske većine dok drugdje taj isti SNSD napada kao izdajnike interesa Republike Srpske.

Prijedor je odličan primjer. Dio nove skupštinske većine pored SNSD-a, DEMOSA, DF-a i SDA čine i lokalne organizacije stranaka republičke opozicije PDP i SDS. I jednima i drugima poslali smo identična pitanja na koja nismo dobili odgovor.

“Zbog čega su odbornici vaše stranke u Prijedoru dio vladajuće koalicije zajedno sa SNSD-om i DEMOS-om? Da li su SNSD i DEMOS u Prijedoru drugačiji od tih stranaka na nivou RS i ukoliko jesu po čemu?”-pitanja su i dalje bez odgovora iz centrala ovih stranaka.

Priča 3. Teslić

foto rtrs

U Tesliću je PDP svojevremeno podržao inicijativu za opoziv načelnika te opšine SDS-ovog Milana Miličevića. Za odluku o opozivu tada je glasao je 21 odbornik lokalnog teslićkog parlamenta, odbornici SNSD-a, DNS-a, PDP-a, SDDA, SDS-a, SP. Prrotiv su bili odbornici SDS-a. Miličević je kasnije na referendumu preživio opoziv ali skupštinska većina koja je apsolutno protiv njega odbija da usvoji izvještaj o sprovedenom referendumu.

U principu u Tesliću su svi, pa i PDP, protiv SDS-a. Centrala PDP-a u Banjaluci nije oštro reagovala na PDP-ovu podršku SNSD-u u Tesliću. Rečeno je samo da je to stav lokalnog PDP-a i rezultat odnosa u toj opštini.

GERILA info

 

Ostavite komentar