ANALIZENASLOVNAPOLITIKA

Pod lupom: Na većini biračkih mjesta bez većih nepravilnosti ali sa brojnim tehničkim nedostacima

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, je na današnjoj Press konferenciji u Sarajevu izvjestila javnost o toku izbornog dana i zabilježenim incidentima do 09:00 sati.
Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti ali sa brojnim tehničkim nedostacima.  

Velika većina posmatrača Pod lupom nesmetano je pristupila biračkim mjestima. Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu sa propisima. Na 82% biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.
Na 21% biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova/ica biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu. Podsjećamo da je ovo preporuka Koalicije ”Pod lupom” koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

Na 2% biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na 6 % biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na  biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 72 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, između 7:00 – 7:15 otvoreno je 23% biračkih mjesta,  a između 7:15- 8.00 h otvoreno je 5% biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja

Do 09:00 sati zabilježeno je 99 kritičnih situacijama od kojih se 49  odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i  udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije. U 4 slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno da je jedan birač došao sa već popunjenim glasačkim listićem a iznio prazne te u 9 slučajeva zabilježene su nepravilnosti pri glasanju.

Najozbiljnija prijava odnosi se  situaciju u Loparama gdje su se pojavile osobe s falsifikovanim akreditacijama političkih subjekata koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritisak na posmatrače Koalicije.  Na biračkom mjestu 038A039 u Doboju, nakon prijavljene kritične situacije o pojavi već ispunjenih glasačkih listića, zamijenjeni su članovi biračkih odbora.

Također, Koalicija je primila i dojavu o kršenju izborne šutnje koja se odnosi na političkog subjekta SBB koji poziva na izlazak na glasanje građane i građanke BiH putem SMS poruka.

Sljedeća press konferencija bit će održana u 23:00h u PSBiH, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

38 kritičnih situacija uspješno je riješeno u suradnji sa lokalnim izbornim komisijama.

Pozivamo građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Comment here