ANALIZE

Mjerenje mišića: Da li se korona koristi za unutrašnje političke sukobe?

Milorad Dodik i Igor Radojičić

Od početka krize sa korona virusom, dvije osobe su se u Republici Srpskoj jasno postavile kao oni koji vladaju situacijom- ministar zdravlja Alen Šeranić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Međutim, kasniji događaji su dokazali da se oni koji se vode kao apsolutni vladari u ovom entitetu ne mire s činjenicom da nisu u prvom planu.

Milorad Dodik i Igor Radojičić

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Republii Srpskoj je zabilježen 05.marta. U narednih nekoliko dana formirano je više tijela koja su se bavila problemom pandemije: Glavni koordinacioni tim, Republički štab za vanredne situacije, dva krizna štaba (Štab za praćenje epidemiloške situacije u Republici Srpskoj, a u vezi sa novim virusom korona i Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi), Tim za praćenje i sprovođenje mjera Republičkog štaba…Takođe, i sve lokalne zajednice su formirale svoje Krizne štabove.

Svako tijelo je u proteklih mjesec dana izlazilo sa svojim procjenama i mjerama, ali sudeći prema ehu javnosti, najveću pažnju su imali ministar zdravlja Alen Šeranić, kao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike SrpskeOd prve konferencije za medije, ministar Šeranić je pokazao da je u ovom trenutku najupućeniji među nadležnim, jer je riječ o ljekaru epidemiologu i ova tema je, moglo bi se reći, njegovo prirodno stanište.

S druge strane, pristojnost koju je pokazao u svakom javnom nastupu, jasne poruke koju je slao građanima, dostupnost medijima u svakom momentu, bile su osvježenje za svakog stanovnika BiH. Hvaljen, očekivano, od predstavnika vlasti, opozicija mu nije ništa zamjerala, kupio je i “objektivnu” publiku na društvenim mrežama, a bio je tema i komunikoloških istraživanja.

“Ministar zdravlja je do sada zaslužio svaku pohvalu, jer je problemu prišao iz ugla struke. Jako je dobro što je on specijalizovao upravo na ovom problemu koji nas je zahvatio i sigurno mu je mnogo lakše da daje jasne, precizne i narodu razumljive opise situacije u kojoj se nalazimo. Svojim stavom i ponašanjem je unio potrebnu dozu smirenosti koja nam je bila potrebna. Međutim, čitava priča oko ministra zdravlja je osvjetlila i jedan mnogo dublji problem u našem društvu. Taj problem se tiče toga da smo mi kao narod oduševljeni kada se pojavi neko na tako visokom položaju u vlasti a da ima kompetencije i stručnost. To govori o tome na koji način su se birali ministri i na koji način se i danas biraju, kada je nama ogromno osveženje kada se nađe neko na visokom položaju, a stručan je u svojoj oblasti. Takvih pojedinaca je danas jako malo na tako visokim položajima”, smatra politički analitičar Velizar Antić.

S Antićevim stavom slaže se i novinar Goran Dakić. Ulogu i ponašanje ministra Šeranića ocjenio je sa sasvim solidno i korektno, ali: “Šeranićevo ponašanje je donijelo drugi problem: dio plemenitog građanstva se oduševio njegovom pristojnošću i profesionalnim odnosom prilikom obraćanja javnosti, a to zapravo znači da je takvo njegovo ponašanje zapravo incident, a ne pravilo. Prava istina je da smo navikli na sasvim drugačije nastupe vlastodržaca, da smo svikli i djelimično oguglali na bahatost, primitivizam i neznanje, pa Šeranićev nastup izgleda kao glavna zlatna ruda u političkom rudniku. A ne bi trebalo i ne bi smjelo da bude tako”, napominje Dakić.

Kriza- prilika za političke promocije

Činjenica da se najveća kriza dešava u Banjaluci, gurnula je u prvi plan i gradski stab kojim predsjedava gradonačelnik Igor Radojičić.

Banjaluka je prvi grad koji je svojim uredbama zabranio rad vrtića, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, smanjio radno vrijeme trgovina, pa se tako u javnosti stvorila slika da mjere Republičkog štaba kasne po nekoliko dana za Banjalukom.

Kako je vrijeme prolazilo i kako se epidemija sve više širi, vidljivo je da su brojni političari, kao i njihove stranke, čak i u ovoj krizi vidjeli priliku za samopromociju.

Prvo je zasjedao Izvršni komitet SNSD-a, pozdravio mjere Vlade RS, a onda su za njima izlazila i saopštenja ostalih stranaka.

Javnost je svakodnevno bombardovana brojnim izjavama, saopštenima, više puta dnevno prekidaju se programi TV stanica zbog prenošenja “uživo” konferencija za medije, na kojima svaki dan gostuje po jedan novi ministar, počesto s temama koje nemaju apsolutno nikakvu vezu sa trenutnom situacijom.

Prema riječima naših sagovornika, najbolje bi bilo ukoliko bi glavnu reč vodili stručnjaci i ukoliko bi na tv i pres konferencijama gledali samo stručnjake koji se bore sa Koronom. Na taj način bi imali najtačnije informacije i bilo bi mnogo manje prostora za politizaciju.

“U suštini, potreban je izbalansiran pristup i prostor kako ljudi iz struke tako i političara. Mislim da su u ovom trenutku u prvom planu političari, a da se struka povukla sa strane”, napominje Antić. Da je došlo do politizacije i u ovoj situaciji, slaže se Goran Dakić, mada smatra da ima i drastičnijih primjera.

“To je još očiglednije u Srbiji. Dio novinara se nedavno i pobunio što na konferencijama govori isključivo Aleksandar Vučić, a od ljekara ni traga ni glasa. U Srpskoj je situacija za nijansu drugačija, jer je ministar zdravlja ujedno i ljekar, odnosno epidemiolog, pa je njegovo svakodnevno pojavljivanje u potpunosti opravdano”, smatra Dakić.

Iako je svehvaljeni ministar Šeranić pokazao “budnost” u svakom trenutku, njemu je na kraju dodijeljena samo jedna uloga- osobe koja ima obavezu da nas svaki dan obavijesti o novom broju zaraženih.

Narušena koordinacija

Slična sudbina je i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, koji se suočio i sa ignorantskim pristupom republičkih vlasti. Postavljeno je pitanje- da li je epidemija korona virusa postala bojno polje između različitih nivoa vlasti u Republici Srpskoj?

“Koordinacija između svih nivoa vlasti je u ovom trenutku apsolutno potrebna. Bilo kakva razmimoilaženja u stavovima ili uputstvima koja se šalju narodu su jako štetna. Ukoliko narod nema jasna uputstva, ili ako se ta uputstva razlikuju u zavisnosti od nivoa vlasti sa koga dolaze, to stvara konfuziju i zbunjenost običnog čoveka jer nije siguran koje propise da poštuje. Zato je potrebno da u ovoj situaciji postoji potpuna koordinacija svih nadležnih organa koji daju uputstva na koji način treba da se ponašamo u ovim vanrednim prilikama. Mislim da su na samom početku izbijanja ove krize dolazila jasna i koordinisana uputstva sa nivoa RS i grada Banjaluka. Međutim, u poslednjim uputstvima kako Vlade sa jedne strane, tako i Grada Banjaluka sa druge strane, ova koordinacija je narušena, što dovodi do zbunjenosti naroda i to nije dobro. Potrebno je da što pre usaglase svoje stavove kako ne bismo dolazili u situacije koje će zbuniti građane”, napominje Antić.

Da je Radojičić pod svojevrsnom blokadom govori i situacija da se konferencije za medije Gradskog štaba sve češće prenose na kanalu RTRS plus, za koji mnogi građani RS i ne znaju da postoji, dok se konferencije nakon svih ostalih sastanaka, čak i sastanak Milorda Dodika sa Mićom Mićićem, radonačelnikom Bijeljine, emituju isključivo na “Prvom kanalu”.

Kako i naš portal saznaje, bez obzira na ozbiljnost situacije Radojičića o brojnim mjerama niko i ne obavještava, nego najveći broj informacija saznaje posredstvom medija.

Tako je, nemalo bio iznenađen brojnim izjavama ministra unutrašnjih poslova, koji je najavljivao nove akcije i mjere. Lukač je, podsjećamo, tako u programu privatnog i stranačkog glasila ATV-a najavio policijski čas, izlazak policije s dugim cijevima na ulicu, kao i mogućnost da se uvede mjera obaveznog nošenja maski na javnim mjestima. U javnosti se pojavila i informacija o mogućem zatvaranju Banjaluke, potpunom zatvaranju prodavnica i apoteka, što je dovelo do novog talasa potrošačke groznice.

Da li su te informacije bile u potpunosti lažne ili tek probni balon, naišle su na oštru osudu i samog Radojičića, a nakon nekoliko dana došlo je do potpunog razmimoilaženja na nivou Grad-Republika.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da će u Republici Srpskoj biti proglašeno vanredno stanje, a na dan zasjedanja Skupštine Republike Srpske gostovao je u programu pomenute ATV. Ekskluzivni intervju uživo je prenosio i javni servis Republike Srpske, a tokom intervjua Milorad Dodik  je najavio još jednu mjeru- prodavnicama tehnike, građevinske opreme, keramike, vodoinstalacije… biće omogućeno da rade.

Pojavljivanje funkcionera RS samo na odabranim televizijama zasmetalo je novinarskoj struci. Udruženje novinara Republike Srpske oštro je reagovalo saopštenjem u kojem je navelo da je neprimjerena praksa objavljivanja krucijalnih informacija samo pojedinim medijima, gdje su javno prozvali ponašanje ministra Lukača.

“To što se bilo ko od zvaničnika pojavljuje na RTRS-u je sasvim normalna stvar, jer je RTRS javni servis i tu nikakvog zbora nema. Problem nastaje kada funkcioneri počinju da saopoštavaju mjere koje još nisu ni donesene, a pogotovo problem kvasa ako se to radi na privatnim televizijama. Javni servis je kompletnoj vlasti u Srpskoj na raspolaganju 24 sata dnevno i nema nikakve potrebe da bilo ko među njima svakojake „ekskluzive“ saopštava sa privatnih televizija. Ali, dobro: ako Vučić može da mitinguje na Pinku, može i Milorad na ATV-u”, kaže Dakić.

Dan prije Dodikovih najava na ATV, isto je najavio i generalni sekrear Vlade RS Siniša Karan, u intervjuu na javnom servisu. “Otvorićemo pijace već sljedeće sedmice, dati rad nekim uslužnim djelatnostima. Evo to će se dogoditi kada proglasimo vanredno stanje”, rekao je Karan.

Vanredno stanje na području RS će ipak čekati odluku Vijeća naroda, međutim, kasniji događaji su pokazali da ne postoji koordinisani rad, kada je riječ o najvećem gradu u Republici Srpskoj.

Gradski Štab za vanredne situacije je već na sjednici 29.03. donio odluku da sve postojeće mjere ostaju na snazi još 14 dana, da bi Republički stab za vanredne situacije u setu mjera koje je promovisao u ponedjeljak 30.03. odobrio rad prodavnice tehnike… Sve ono što je već najavio Dodik u svom intervjuu.

Međutim, samo dva dana kasnije, Gradski štab je potvrdio svoje mjere na teritoriji Grada. Rad specijalizovanih prodavnica nije moguć. Iako je zasjedanje bilo 01.aprila, pomenuta mjera nije bila prvoaprilska šala, nego su se gradski oci stvarno suprotstavili odluci višeg organa.

Naravno, Radojičić je nakon sjednice to rekao manirom iskusnog diplomate.

S obzirom na dvije preminule osobe, s obzirom da konstantno raste broj oboljelih i da imamo izuzetno veliki broj lica pod nadzorom u kućnoj izolaciji i s obzirom na to da u gradu funkcioniše nekoliko karantina, mi smo odlučili da sve restriktivne mjere Grada ostaju na snazi do ponedjeljka 5.aprila, što znači da u Gradu neće biti dozvoljen rad onim subjektima, kojima je naredbom Rep štaba omogućeno, a tu se radi o čitavom setu djelatnosti. Cijenimo da se nisu stekli uslovi u Gradu Banjaluci koji je najviše pogođena ovom epidemijom i da do ponedjeljka ovi subjekti ne mogu da rade u Gradu Banjaluci. Jedini subjekat koji radi jer je omogućeno i ranijom gradskom uredbom, a i poslije republičkom je Tržnica koja mora da radi po novim uputstvima za držanje higijene…“, rekao je Radojičić.

Koliko je ova izjava zaboljela stranačke zvaničnike vidimo i po tome, što je javni servis cenzurisao Radojičića, te od tri mjere gradskog štaba, na svom portalu objavio vijest u kojem spominje samo mjeru kojom će u petak 03.aprila u periodu  od 07-11 biti ograničeno kretanje lica mlađih od 65 godina, da bi oni malo stariji dobili mogućnost da podignu penzije.

Kako stvari stoje, trenutna situacija s korona virusom će se zadržati još najmanje mjesec dana. Sve trenutne odluke biće na snazi još najmanje 14 dana, a prema navodima političara, realno je očekivati dalje produženje.

Izvjesno je da će bez obzira na proklamovanu brigu za zdravlje stanovništva biti produžen i svojevrsni rat, koji tinja još od 2014.godine na relaciji Radojičić- vrh SNSD-a, a koji se itekako osjetio i kroz nasilno gašenje demonstracija grupe Pravda za Davida, kao i rezultate izbora 2018.godine.

gerila.info

Comment here