ANALIZEDRUŠTVO

Korona naprijed ostale bolesti stop. Može li zdravlje nacije izdržati Koronu?

FOTO: Gerila.info, UKC RS

„Otac ima karcinom, dijagnostikovali su ga prije ove situacije sa pandemijom virusa korona. Nakon početka pandemije, naročito u posljednjih dva mjeseca imamo ogromnih problema da nastavimo sa normalnim liječenjem, hemoterapijama, čak i da dođemo do doktora…izgovor je korona.“

Ovako za Gerila info svjedoči sin jednog pacijenta u Banjaluci.

Mnogo je primjera na koje građani ukazuju na društvenim mrežama gdje upozoravaju i tvrde da su im prava kao pacijentima koji nisu Covid pacijenti ugrožena, da ne mogu doći do doktora i do prave terapije. Sve je, doslovno, podređeno Koroni i ukoliko nemate Koronu teško da možete dobiti dostojan tretman u zdravstvu Republike Srpske.

Reagujući na sve učestalije pritužbe građana i u vezi sa čekanjem na tretmane Covid pacijenata ali i onih koji nemaju veze sa virusom Korona u Institutu za javno zdravstvo su najavili da će biti smanjen obim tetsiranja na Koronu odnosno da pacijenti sa blažim simptomima neće biti testirani kako bi se na taj način rasteretio zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske kažu da su oni mnogo puta u posljednjih desetak godina upozoravali da je zdravstveni sistem pred kolapsom a da je pandemija virusa Korona samo pokazala u kakvom se stanju nalazi zdravstvo Republike Srpske.

Zdravstvo Srpske je u posljednjih desetak godina ostalo bez resursa ali i bez ljudi koji su masovno napuštali i sistem i zemlju, kaže Miodrag Femić iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

„Teško je bilo očekivati da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj prođe bez problema ali za to najmanje treba kriviti zdravstvene radnike. Glavni krivci su oni koji vode zdravstveni sistem. Mi smo godinama upozoravali da se ulaže na gluposti, na razne garaže, bespotrebne tendere, umjesto da se ulagalo tamo gdje treba“- kaže Miodrag Femić.

UKC RS, foto Gerila

Načelnica Klinike za onkologiju UKC Republike Srpske Zdenka Gojković nedavno je upozorila da bi usmjeravanje cjelokupne pažnje i kapaciteta na Koronu moglo imati dalekosežne posljedice na situaciju sa karcinomom u Srpskoj. Smanjenje broja pregleda i dijagnostifikacija na vrijeme moglo bi za posljedicu imati kasno otkrivanje ove bolesti i slabije izglede za izlječenje, rekla je nedavno za portal Mondo doktorica Zdenka Gojković.

„Ta bojazan postoji, bez daljnjeg. Kada prođe ova godina, moći ćemo da analiziramo pojedine lokalizacije tumora i u kojem stadijumu su pacijenti dolazili, te to uporediti sa godinom kada nije bilo Kovid-19. Planiramo to uraditi na Klinici za onkologiju zajedno sa Centrom za dojku“- rekla je za Mondo načelnica Klinike za onkološke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Novinar Goran Dakić smatra da je veliki problem taj što se pravo stanje i ne zna jer sve ono što javnost saznaje o stanju u zdravstvu jesu neprovjerene izjave pacijenata i službene konferencije predstavnika institucija na kojima se ne otkriva stvarno stanje.

„Ne znamo u kakvom je stanju UKC RS, ne znamo ni u kakvom su stanju covid-bolnice, jer sve što znamo jeste ono što nam “rukovodeći organi” saopšte na manekenskim konferencijama za štampu. Vjerovatno je sve dobro, kao što je vjerovano da su neki zaraženi, a neki ne. Iz sfere kakve-takve sigurnosti prešli smo u ambijent vjerovatnog, a tu je sve moguće. Ljekari sa kojima sam razgovarao u posljednjih dvadesetak dana mi kažu da je svakome ko nije u teškom stanju svakako bolje da ostane kući i da se sa bolešću bori supom, kiselim kupusom, čajevima, mirovanjem. Ja u suštini ne vjerujem Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, onda možete tek misliti koliko vjerujem rukovodstvu UKC RS“, skeptičan je Goran Dakić, novinar iz Banjaluke.

Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, za Gerila info kaže da je evidentno da se vlast nije adekvatno snašla niti adekvatno pripremila za drugi talas pandemije.

korona je poremetila i gotovo blokirala zdravstveni sistem u RS

„Sve na šta smo upozoravali od momenta pojave Korone se dešava u zdravstvu. Nakon prvog talasa virusa, mnogi zvaničnici Republike Srpske su proglašavali pobjedu nad Koronom, čime su pokazali krajnju neozbiljnost koja nas sada košta. Tvrdili su da će Klini;ki centar zaštiti od korone, a sad imamo situaciju da je Klinički centar upravo pretvoren u Kovid bolnicu, jer nije peipremljena alternativa. Zbog takve situacije najviše štete imaju hronični bolesnici koji su zapostavljeni i prepušteni sami sebi, jer ne mogu doći do doktora. Vjerovatno će se tek u narednom periodu vidjeti posljedice neorganizovanosti, kada dodje do porasta broja drugih bolesti, ali i porasta smrtnosti bolesnika od drugih bolesti jer nisu mogli adekvatno da se liječe,“ kaže za Gerila info poslanik Davor Šešić.

GERILA info

  • Tekst je nastao u sklopu istraživačkog projekta “Pravo da tražimo zdravo”, u sklopu šireg programa koji finansira Evropska unija, a realizuju Transparency international u BiH i Centri civilnih inicijativa”.
  • Projekat se organizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Servisa za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj- SEMPER i ne predstavlja nužno stajalište Evropske unije.

 

Ostavite komentar