Borba se nastavlja, verbalni sukob Dodik i Lukač protiv “Pravde za Davida”. Opasne namjere u najavi!

  • 97
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupa “Pravda za Davida odgovorila je ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču koji je juče izjavio da se slučaj Dragičević iz Sarajeva pokušava iskoristiti za destabilizaciju Republike Srpske. Lukač je optužio advokata porodice Dragičević Ifeta Ferageta da ponavlja laž koja je politički konstruisana s ciljem iskorištavanja slučaja u predizborne svrhe, a to je da je tražio od glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira da prekine dalju istragu slučaja.

To je potpuna laž jer kao ministar unutrašnjih poslova to ne mogu uraditi na bilo koji način. Tom prilikom sam samo obavijestio Lepira da je MUP podnio izvještaj o rezultatima istrage u tom trenutku i da bi bilo dobro da se tužilaštvo obrati javnosti svojim saopštenjem o slučaju zbog pritiska javnosti na policiju i tužilaštvo u vezi sa saznanjima o toku istrage – rekao je Dragan Lukač.

Dragan Lukač je, zanimljivo, u svojoj izjavi u jednom dijelu rekao da se radi o navodnom ubistvu Davida Dragičevića.

Juče je o slučaju smrti Davida Dragičevića i grupi Pravda za Davida govorio i predsjedavajuči Predsjedništva Bosne i Hercegovine i stvarni prvi čovjek u Republici Srpskoj Milorad Dodik. Dodik je za televiziju Al Džazira rekao da postoji dovoljno dokaza da se čitav slučaj zaključi. Dodik je rekao i da je laž da je policija na Trgu Krajine upotrijebila prekomjernu silu a da je prekomjerna sila upotrebljena protiv pojedinaca u uniformama. Dodik je iznio i vrlo opasnu namjeru koja se ogleda u planovima da se policiji daju još veća ovlaštenja, što nije primjereno demokratskim društvima za kakvo se Republika Srpska smatra.

Bila je pretjerana upotreba sile kada nas je NATO bombardovao i prema policajcu i to su jedine slike nasilje. Pitam se šta bi bilo u Americi da je neko presjekao traku gdje piše ‘Policija, ne ulazi’. Mi ćemo ojačati poziciju policije, mislim da je krajnje vrijeme da policiji damo ovlaštenje da djeluje kada se narušava javni red i mir. Svi ti skupovi mjesecima nisu bili prijavljeni. Јa sam za to da što prije razriješi taj slučaj i da je politizacija bila nepotrebna i da ta politička zlouptreba mirnih protesta građana nije doprinijela pronalasku istine – rekao je Milorad Dodik gostujući u programu sarajevske televizije.

Inače, u policijskoj upravi Banjaluka su nakon privođenja dva muškarca 21. janura na Trgu Krajine zbog odbijanja naređenja da se udalje sa trga saopštili da su lica privedena zbog narušavanja javnog reda i mira. Na naše insistiranje da pojasne na koji način su privedena lica konkretno narušavala javni red i mir još nije stigao odgovor.

Odgovor grupe “Pravda za Davida” ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Lukač, mi kao grupa želimo i moramo javno da reagujemo na Vaš jučerašnji, slobodno možemo reći, napad na advokata porodice Dragičević gospodina Ifeta Ferageta. Mi nećemo biti njegovi advokati. On će sasvim sigurno znati da Vam odgovori na najbolji mogući način. Osvrnućemo se na nekoliko stvari koje ste Vi u tom intervjuu naveli, a koje zaslužuju svakako da budu prokomentarisane.

Vi se pozivate na izjavu advokata Ante Nobila koji je navodno izjavio kako ništa nije onako kako grupa prezentuje u javnosti u smislu da je David ubijen u organizaciji i sprezi policije i tužilaštva.

Podsjetićemo Vas na sljedeću izjavu advokata Ante Nobila iz dokumenta koji je isti predao Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 02.11.2018. godine – „Istraga je počela loše, traljavo, neprofesionalno, bilo je i zloupotreba.”

Ovom prilikom Vas pitamo zašto se ne pozovete na izjave advokata Zore Dobričanin Nikodinović iz intervjua od 07.01.2019. godine, a koja direktno optužuje pojedince iz policije za zataškavanje zločina nad Davidom, za zataškavanje stvarnih dokaza i montiranje lažnih, ali i za prikrivanje ubica. Napomenula je da u tužilački spis ne vjeruje i da joj sve izgleda kao dobar scenario. Takođe, gospođa Dobričanin Nikodinović je prilikom razlaza advokatskog tima dala izjavu za medije gdje je jasno i nedvosmisleno rekla da nema napretka u predmetu dokle god je postupajući tužilac Dalibor Vrećo. Dakle, na osnovu izjava gospodina Ferageta i gospođe Dobričanin Nikodinović jasno je da postoji sprega između policije i tužilaštva koja zataškava istinu.

Takođe, advokat Zora Nikodinović Dobričanin je u pomenutom intervjuu eksplicitno rekla da je Davidova smrt vrlo brutalna. Mi se vrlo dobro sjećamo Vaših komentara kako u slučaju Davidovog stradanja nema elemenata krivičnog djela i kako ne postoje ni najmanje indicije da je David ubijen.

Vi niste bili prisutni na skandaloznoj policijskoj konferenciji za medije od 26.03.2018. godine, ali jasno je svima da bez Vaše dozvole, kao ministra, ista ta konferencija sasvim sigurno ne bi mogla biti održana. Podsjetićemo Vas da tada nisu izneseni „određeni stavovi“ kako Vi kažete. Tom prilikom je zaključeno sljedeće – „Kriminalistička verzija jasno ukazuje da se radi o zadesnoj smrti.“ Time je slučaj, bar što se policije tiče, ekspresno zaključen. Takođe, pomenuta konferencija ima obilježja i krivičnog djela, budući da je na njoj učestvovao obducent koji je iznosio detalje iz obdukcionog zapisnika, a zakon jasno kaže da se ti podaci dostavljaju isključivo Tužilaštvu i niko nema pravo da ih bez odobrenja Tužilaštva iznosi u javnost (tužilac Lepir je pred Anketnim odborom NSRS rekao da obducent dr Karan nije imao odobrenje da to radi).

Što se tiče Vašeg uplitanja u rad Tužilaštva, podsjetićemo Vas i na riječi tužioca Lepira iz intervjua datog Alternativnoj televiziji od 05.07.2018. godine, a na koji se i sami pozivate. Gospodin Lepir rekao je sljedeće – „Imao sam kontakt sa ministrom koji me zamolio da proučim materijal i da vidimo da li se može donijeti tu ubrzan postupak odnosno naredba o nesprovođenju istrage.“ Ove riječi jasno ukazuju na činjenicu da je Vama bilo u interesu da se čim prije stavi tačka na slučaj i to upravo na onaj način koji je predstavljen javnosti na pomenutoj skandaloznoj konferenciji za medije. Takođe, advokat Zora Nikodinović Dobričanin  je u pomenutom intervjuu izjavila kako je njoj glavni tužilac gospodin Lepir rekao da je policija htjela da slučaj zatvori što prije i da je to njemu bilo vrlo sumnjivo. Podsjetićemo Vas i na Vaše riječi pred NSRS od 10.05.2018. godine gdje Vi kažete sljedeće, a koje su u suprotnosti sa izjavom tužioca Lepira – „Tačno je da smo pričali…rekao sam da bi dobro bilo da Tužilaštvo iznese neke činjenice što prije javnosti koje može da iznese…Ne pada mi na pamet da se miješam u njihov rad, niti sa se miješao kad u njihov rad, niti imam namjeru to da radim.“

Sada bismo da Vas podsjetimo na još neke činjenice, a koje niste spomenuli u Vašem obraćanju gospodinu Feragetu. Smatramo skandaloznom Vašu izjavu na navodno „izgubljene“ Davidove gaće kada sve Vi, a na pitanje novinarke kako je moguće da nestanu gaće, izjavili – „Da li ste Vi ikada išta u životu izgubili?“ Poštovani ministre, mi vjerujemo da Vi vrlo dobro znate da Davidove gaće nisu „izgubljene“, već da su, a po priznanju dvojice krim-tehničara iz policije, svjesno bačene.

Ministre, Vi ste nakon pronalaska Davidovog beživotnog tijela izjavili kako je smrt nastupila utapanjem i da “ne postoje ni najmanje indicije da se radi o ubistvu”. Zašto ste se Vi, ministre, uplitali u istragu i oglašavali o uzroku smrti? To nije Vaš posao. Podsjetićemo Vas, da Vi nemate ovlaštenja da komentarišete istrage krivičnih slučajeva dok istrage traju. Ministre, na taj način činite krivično djelo ometanja istrage.

Na kraju, pitamo Vas sljedeće – Ako gospodin Feraget radi po nalogu Sarajava sa ciljem urušavanja institucija RS, po čijem onda nalogu radi gđa Nikodinović Dobričanin i koji je njen cilj?

Poštovani ministre, vi niste institucija. Vi treba da ste sluga ovom narodu. To je i izvorno značenje riječi ministar. Grupa „Pravda za Davida“ se ne bori protiv institucija. Mi se borimo protiv pojedinaca iz tih institucija koji ozbiljno narušavaju njihov ugled. Na taj način se borimo za jače institucije, a time i jaču Republiku Srpsku.

Poštovani ministre, pozivamo Vas po ko zna koji put, da učinite sve da se otkrije istina o ubistvu Davida Dragičevića i da prestane progon, maltreriranje i satanizacija, kako Davidovih roditelja, tako i ljudi koji im pružaju podršku svih ovih mjeseci.