NOVOSTIPOLITIKA

Zakazana posebna sjednica NSRS- poslanici uvode vanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da će posebna sjednica skupštine biti održana u subotu 28.marta.

Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske. FOTO: business-magazine.ba

Na sjednici će se raasprvljati o prijedlogu odluke  o proglašenju vanrednog stanja na području Republike Srpske.

Sjednica će zbog bezbjednosti biti održana u Banskom dvoru. Ova lokacija je izabrana da bi se održala potrebna distance između poslanika.

Sjednica će biti zatvorena za javnost, a po okončanju sjednice svim medijima biti dostavljeno saopštenje za javnost.

Kolegijum je usvojio i zaključak da zbog specifičnosti uslova održavanja sjednice i njenog što efikasnijeg rada neće biti obraćanja gostiju.

Kolegijum je usvojio preporuku da u skladu sa Odlukom Vlade predloži svim narodnim poslanicima da 20 odsto martovske plate uplate u Fond solidarnosti.

S druge strane, članovi opoticionih partija, kao i predstavnici civilnog sektora upozoravaju da je situacija s proglašenjem vanrednog stanja jako osjetljiva, posebno s aspekta ljudskih prava.

PDP ističe da na današnjoj sjednici Kolegijuma NSRS nije dobio nikakve razloge, niti argumentaciju zašto bi u Republici Srpskoj trebalo biti uvedeno vanredno stanje. Nisu predstavljene mjere koje će se u tom slučaju sprovoditi, niti šta to konkretno znači za građane, kao i za privredu.

PDP smatra da postojeći režim mjera u toku vanredne situacije daje dovoljno prostora institucijama RS za sprovođenje zaštitnih mjera.

PDP takođe u kontinuitetu insistira da se sve preporuke i mjere izdate od nadležnih zdravstvenih ustanova i stručnjaka poštuju u potpunosti. U ovom trenutku nepotrebno je širenje panike i u tom smislu osuđujemo zatvaranje sjednice za javnost, protiv čega je PDP bio na sjednici Кolegijuma.

Građani treba da budu informisani o razlozima uvođenja vanrednog stanja i svi moramo znati šta vanredno stanje tačno podrazumijeva i kako će to uticati na život svakog čovjeka u Republici Srpskoj.

Politički analitičar Velizar Antić za Gerilu je izjavio da proglašenje vanrednog stanja može biti opravdano ukoliko će pomoći u suzbijanju širenja ovog virusa i smanjenju broja obolelih i umrlih. Sve drugo, prema njegovim riječima, rezultovaće lošim potezom.

“Situacija sa korona virusom je veoma ozbiljna i zahteva posebne odgovore od strane države. S tim u vezi, uvođenje vanrednog stanja može biti opravdano ukoliko će pomoći u suzbijanju širenja ovog virusa i smanjenju broja obolelih i umrlih. Sve napore države koji se kreću u tom cilju treba pozdraviti i podržati. Međutim, vanredno stanje, kao što mu između ostalog i samo ime kaže, podrazumeva određene mere koje država može da donosi u ubrzanom postupku a koje ne bi mogla u redovnim okolnostima.

Upravo je ovo i najznačajniji nedostatak vanrednog stanja jer određene odluke državnih organa mogu biti donešene i bez šire javne rasprave i uticaja različitih mišljenja. Tako da ćemo o efektima vanrednog stanja moći da razgovaramo tek posle završetka čitave krize sa korona virusom

Ukoliko vlast vanredno stanje bude koristila samo u okviru mera za suzbijanje korona virusa, to će biti dobar potez uvođenja vanrednog stanja u ovom trenutku.

I suprotno, ukoliko vlast iskoristi mogućnosti vanrednog stanja za donošenje nekih odluka i eventualno zakonskih rešenja koja ne bi mogli biti donešeni u redovnoj proceduri, to će uvođenje vanrednog stanja biti loš potez”, izjavio je Antić za Gerilu.

Comment here