EKONOMIJANOVOSTI

Desilo se nevjerovatno- RUGIPP odbio ponudu Prointera, ali ipak su im dodijelili posao

Prointer- Igor Dodik

Kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke, stigla je do novog posla, koji će, naravno, biti finansiran novcem građana Republike Srpske.

Prointer- Igor Dodik

Naime, Prointeru je dodijeljen posao “Izrade novog Geoportala- I faza”, za potrebe Republičke uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove (RUGIPP), vrijednosti 213.570 KM.

Međutim, kuriozitet ovog slučaja je da je tenderska komisija u RUGIPP-u ocijenila da ponuda Prointera, koji je bio jedini ponuđač, nije prihvatljiva, što je jedan od rijetkih slučajeva da su institucije iz Republike Srpske odbile ponudu ove IT kompanije, saznaje Gerila.

Kako se navodi u Rješenju, ponuda Prointera nije prihvatljiva “jer nije prihvatljiva u skladu sa uslovima i zahtjevima postavljenim u tenderskoj dokumentaciji”. Zbog toga su u RUGIPP-u odlučili da ponište postupak.

Rugipp- Prointer

Ipak, šampion tendera u IT sferi, nije se pomirio s ocjenom, pa je uložio žalbu na Rješenje, ali u RUGIPP-u su ocijenili da je žalba neosnovana.

Prointer se nakon toga žalio i Kancelariji za razmatranje žalbi, koja je 13.04.2020. u RUGIPP poslala rješenje u kojem navodi da prihvata žalbu Prointera i poništava “Odluku o poništenju postupka”, te vratila predmet na ponovni postupak pregleda i ocjene ponuda.

S obzirom da je Prointer bio jedini ponuđač u navedenom predmetu, Komisiji u RUGIPP-u nije preostalo ništa drugo, nego da posao dodijeli Prointeru.

Prointer i RUGIPP u 2019. potpisali pet ugovora vrijednosti 1,7 miliona KM

Prema istraživanju našeg portala, Prointer je tokom protekle godine realizovao čak pet poslova za RUGIPP.

Tu 2019.godinu počeli su laganim zagrijavanjem i poslom “Realizacije virtuelizacije IT infrastrukture i realizacije energetske stabilnosti u IT centru, vrijednim 99.996,23 KM. Poslije toga su realizovali još četiri ugovora, pojedinačnih vrijednosti 752.086 KM, 128.160 KM, 426,890 KM, te 49.462 KM. Sve ukupno, riječ je o 1.456.594 KM bez PDV-a (s PDV-om, riječ je o 1,7 miliona KM)

Vrijedi napomenuti da je u svih pet poziva, Prointer bio jedini ponuđač.

Inače, kompanija Prointer dovodi se u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, a u posljednjih nekoliko godina su se nametnuli kao IT kompanija s kojom radi najveći broj institucija iz Republike Srpske.

S druge strane, mediji u Republici Srpskoj su u više navrata objavljivali da Republičkom upravom za geodetske i imovinsko pravne-poslove iz sjenke upravlja Budo Stanković, kum Milorada Dodika.

Prema dostupnim izvještajima, Prointer je za kratko vrijeme samo kroz poslove s javnim sektorom prihodovao više od 80 miliona KM.

 

Comment here