NASLOVNAPOLITIKA

Volfgang Petrič: Dodik snosi veliku odgovornost za katastrofalnu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj

U intervjuu za beogradski Danas bivši visoki predstavnik Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič ističe da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već započeo izbornu kampanju i da zloupotrebljava svaku temu koja mu je dostupna.

U vezi sa aktuelnom pričom o novim razgraničenjima na Balkanu, Petrič ističe da se, još dok je bio visoki predstavnik u Bosni, zalagao za proces samoodgovornosti. Navodi da je potpuno svjestan da „administrativne korekcije“ granica imaju potencijalne mane ukoliko se ne sprovode pažljivo u tijesnoj saradnji sa UN, EU i OEBS-om. Predlaže da se pripremi obavezujući dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, uključujući i pitanje BiH.

Petrič smatra da bi taj dokument bio odlična prilika da se zatvore sva otvorena pitanja i okončaju sve revizionističke fantazije jer se geopolitička situacija na Balkanu brzo mijenja, i to ne u korist evropskog Balkana. Uspon Kine, koji je dobrodošao u ekonomskom smislu, izaziva veliku zabrinutost Brisela, kao i aktivnosti drugih aktera izvan EU, poput Turske, zalivskih zemalja i, naravno, Rusije. Ističe da su sve države dobrodošle da doprinesu ekonomskom razvoju Balkana, ali smatra da države regiona žele da postanu više evropske i, na kraju, članice Evropske unije. Stoga, potrebno je da evropska pravila i regulative budu u potpunosti primijenjeni, naglašava Petrič.

Na pitanje novinara dnevnog lista Danas kako ocjenjuje aktuelnu situaciju u BiH i retoriku Milorada Dodika, koji pokušava da povuče paralele između situacije u Republici Srpskoj i na Kosovu, Volfgang Petrič je izjavio da u postupanju Milorada Dodika nema nikakvog političkog morala.

Političar Dodik je savršen primjer značaja demokratske promjene. Većina političke elite u BiH je prisutna suviše dugo i neki žive od korumpiranih praksi. Nadam se da će oktobarski izbori unijeti nešto „svježe krvi“ u bosansku politiku, kako bi se političari pozabavili prevazilaženjem katastrofalne ekonomske situacije u RS, za šta političar koji je tu najduže na vlasti – gospodin Dodik – snosi veliku odgovornost.

Što se ruskog uticaja na Balkanu tiče, Petrič navodi da je u slobodnom svijetu svaka država dobrodošla da učestvuje u sferama ekonomije, investicija, kulture/religije, sve dok igra po evropskim pravilima. Smatra da je potrebno ohrabriti Moskvu da ponovo postane konstruktivan partner Balkana i Evrope uopšte.

Comments (1)

  1. Нек сте објавили ову свињарију од ове свиње Петрича.

Comment here