DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Vladajući u RS “radioaktivnu lopticu” prebacuju u dvorište opozicije iako su prvi počeli priču o recipročnim mjerama

Igor Žunić, poslanik SNSD u NSRS

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je danas da je priču o mogućem odlaganju nuklearnog otpada kod Dubrovnika po principu reciprociteta otvorio šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo, te da ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić nije govorila o odlaganju tog otpada u Trebinju.

To se sada spinuje i opozicija kao brani Trebinje od Golićeve i njene navodne ideje da se tamo pravi odlagalište nuklearnog otpada. Dakle, radi se o neistinama, Golićeva o tome nije govorila”, rekao je Žunić i dodao da su određene recipročne mjere potrebne ako ne postoji drugi način pritiska prema Hrvatskoj kada je riječ o Trgovskoj gori.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u Narodnoj skupštini da joj je Perica Bundalo pomenuo da bi se, po principu reciprociteta, kada je riječ o hrvatskom odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, radiokativni otpad mogao odlagati u Trebinju, u blizini Dubrovnika.

Ona je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za Projekat mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, rekla da lično to nije pominjala na jučerašnjem zasjedanju NSRS, već da je govorila da Srpska razmišlja o recipročnim mjerama prema Hrvatskoj kada je riječ o slučaju “Trgovska gora”.

“Takođe, garantujem da ni Bundalo nije mislio da tamo treba odlagati neki otpad, već da to bude način pritiska prema Hrvatskoj da se otpad ne odlaže u Trgovskoj gori. Uz to, treba reći da BiH i Srpska nemaju nuklearni otpad već institucionalni, poput radioaktivnih gromobrana i slično. Postoje institucije koje se time bave. Dakle, pojedini opozicionari barataju sa poluistinama. Oni treba da stanu s nama da osujetimo ovakve namjere Hrvatske”, rekla je Golićeva replicirajući opozicionarima.

Dakle, Srebrenka Golić naglašava da nije govorila o uvođenju recipročnih mjera, dok Igor Žunić ide korak dalje i navodi da je cijelu priču oko recipročnih mjera zbog odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori pokrenula opozicija, konkretno Perica Bundalo iz PDP-a.

Podsjećanja radi, Srebrenka Golić je još u martu 2019. godine izjavila da bi i Republika Srpska mogla da poduzme recipročne mjere i da odlaže svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika.

“Imamo i mi radioaktivnog otpada. Ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavićemo i skladište iznad Dubovnika i pozvaću da svi tamo odlažu, ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciprociteta. Ali to nije način rješavanja problema”, izjavila je Golićeva prošle godine.

Iz svega navedenog nije baš najjasnije kako je opozicija mogla pokrenuti priču o recipročnim mjerama zbog najavljenog odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori uzevši u obzir da je Srebrenka Golić još prošle godine prvi put spomenula mogućnost uvođenja recipročnih mjera? Osim ako Igor Žunić i SNSD nisu otkrili svojevrsnu rupu u prostorno-vremenskom kontinuumu i jučerašnje pitanje Perice Bundala smjestili prije prošlogodišnje izjave Srebrenke Golić. Ili opet računaju na kratkoročno pamćenje građana Republike Srpske posipajući se “radioaktivnim pepelom”?

Comment here