DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Vanredno stanje na čekanju. Bošnjaci traže garancije

Narodna skupština izglasala je u subotu po kratkom postupku kako je i najavio, iako mu to nije nadležnost, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske vanredno stanje. Međutim prema svemu sudeći vanredno stanje neće stupiti na snagu u narednih sedam do deset dana jer Bošnjaci u Vijeću naroda Republike Srpske najavljuju potezanje vitalnog nacionalnog interesa. To je za Gerila info potvrdio delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Mihnet Okić.

Procedura je jasna, mi ćemo do 4. aprila odgovoriti i najvjerovatnije da ćemo pokrenuti vitalni nacionalni interes.“- kaže za naš portal Mihnet Okić.

Okić pojašnjava da postoji mogućnost usaglašavanja zaključaka koje su Bošnjaci, kroz skupštinski poslanički klub, predložili a koji nisu prihvaćeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj je vladajuća većina izglasala vanredno stanje i svu moć skupštine predala u ruke Željke Cvijanović, makar privremeno.

Poslanici NSRS glasaju za uvođenje vanrednog stanja i suspenziju skupštine.

Bošnjaci, prije svega, traže garancije da neće biti onemogućen prelazak entitetske linije razgraničenja. Traže i garancije da će vanredno stanje ukoliko stupi na snagu biti korišteno isključivo u borbi protiv virusa korona i da neće doći do kršenja ljudskih prava i sloboda. Hrvatski i srpski klub u Vijeću naroda su konsultacije i glasanje završili odmah nakon sjednice republičkig parlamenta. O svemu na kraju može odlučivati Ustavni sud RS. Vanredno stanje je do daljnjeg na čekanju.

GERILA info

 

 

 

Comment here