DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

UNDP i USAID potpisali finansijski sporazum sa Trebinjem: Miješanje u unutrašnje stvari države?

U Trebinju je danas potpisan finansijski sporazum ovog grada, Razvojnog programa UN (UNDP) “Via Dinarika” projekta i USAID-a, osmišljenog da kroz afirmaciju “Via dinarike” kao regionalne turističke destinacije poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi, prenosi Srna.
FOTO: trebinjelive.info

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da projekat “Via dinarika” uključuje oblast turizma i ruralni dio u Trebinju, te je ocijenio da turizam može biti top sektor u BiH, ako se donesu adekvatni strateški planovi zajedno sa entitetskim vladama.

“Mi ćemo predano raditi sa vladama entiteta, nadležnim ministarstvima, turističkim organizacijama i radnicima, ali i međunarodnim finansijskim organizacijama”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da je uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa komunikacija sa međunarodnim finansijskim organizacijama. Košarac je dodao da ga posebno raduje činjenica da je u razgovoru sa predstavnikom UNDP-a informisan da će značajna sredstva biti izdvojena za sektor poljoprivrede, koja u naredne tri godine iznose 17 miliona evra i biće grant za poljoprivredne proizvođače u BiH, kao odgovor na kovid-19.

On je dodao da će Ministarstvo u tom kontekstu, zajedno sa UNDP-om, permanetno raditi na implementaciji tih veoma važnih projekata. Košarac je istakao da nije za zanemariti činjenica da od ukupno 3.600 hektara pod vinovom lozom, blizu 600 hektara je u Trebinju, a da je od 29 proizvođača vina u Srpske, njih 26 iz Trebinja.

“Iz tog razloga želim da kažem da ćemo u narednom periodu dati pojačanu pažnju upravo poljoprivrednim projektima ovdje”, rekao je Košarac.

FOTO: trebinjelive.info

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su predstavnici USAID-a i UNDP-a značajno podržavali projekte ovog grada i da je danas dogovoreno da se tako i nastavi, a podršku je obećao, kako je dodao, i ministar Košarac. Prema njegovim riječima, veoma je značajno ono što su danas potpisali, projekat koji je bitan i za grad i za region jer je prisutan u širem regionu.

“Ono što je značajno i da kažem što je dobrim dijelom dogovoreno je da ćemo krajem godine ako uslovi dozvole, prije svega mislim na epidemiološku situaciju, organizovati sajam turizma u Trebinju što će biti značajno za cijelu Republiku Srpsku i BiH”, istakao je Ćurić.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Gradskom upravom Trebinje na projektu “Via dinarika” značajno za lokalne pružaoce usluga koji će se moći bolje povezati i prezentovati svoje usluge.

“U ovom periodu oporavka od krize izazvane kovidom-19 UNDP je predan takozvanom zelenom i digitalnom oporavku. Kroz naše projekte radimo kako bismo pružili podršku mnogim privatnim preduzećima u BiH”, rekla je Nadera i zahvalila USAID-u i italijanskoj agenciji za razvojnu saradnju koja je drugi donator u ovom projektu.

Direktor misije USAID-a u BiH Nensi Eslik rekla je da su SAD posvećene tome da ulože 2,2 miliona dolara u hitnu pomoć BiH da se suoči sa posljedicama Kovida 19.

“Smatramo da je via dinarika jedan od projekata koji u tome može pomoći jer ljudi mogu ići planinariti, posjetiti lokalne restorane i druge ugostiteljske objekte i na taj način pomoći jedni drugima u oporavku”, rekla je Eslik.

FOTO: trebinjelive.info

Košarac i Ćurić, kadrovi SNSD-a, “na sva zvona” hvale USAID, koji je ne tako davno bio etiketiran od strane njihovog šefa, Milorada Dodika, kao organizacija koja “radi pod plaštom borbe protiv korupcije, ali se radi o miješanju u unutrašnje stvari države”.

Dodik, tada predsjednik RS, prije dvije godine je komentarisao sporazum Savjeta ministara BiH sa USAID-om o raspodjeli osam miliona dolara za projekte. Tada je tvrdio da je to bilo mimo dotadašnjih procedura i znanja Republike Srpske.

“Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Miješa se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u američkoj ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je tom prilikom Dodik.

On je tada rekao da organi RS nisu bili informisani o dodjeli sredstava.

“Naša istraga odnosiće se na to kome se dodjeljuju ta sredstva i kako se troše. Mi znamo ko je primao podršku od američke ambasade, evidentirani su i nastavićemo da ih kontrolišemo”, prijetio je tada Dodik, rekavši da je i ranije naglašavao kako će se pred izbore pojaviti pomoć za borbu protiv ruskog uticaja.

“Isključeni su konzumenti ovog novca, to znači da rade po njihovim pravilima. To je direktno miješanje u sistem vlasti druge države. Doći ćemo do svakoga u RS ko bude koristio ova sredstva. Većina tih projekata završava kod onih koji ne plaćaju porez. Ovo je skrivena aktivnost ambasade SAD-a i USAID-a. Znamo da to tako rade”, poručio je tada Dodik.

Dakle, ono što je bilo zabranjeno prije dvije godine, dok je SNSD bio opozicija na nivou BiH, što se predstavljalo kao miješanje u unutrašnje stvari države i borba protiv ruskog uticaja, sada je istom tom SNSD-u milo i drago. U stvari, drage su im i mile pare, kao i moć da raspolažu sa njima.

Licemjerje i neprincipijelnost su odavno osnovna obilježja političara u BiH. Ništa novo. Navedeni sporazum predstavlja samo još jedan primjer koji potvrđuje tezu da kada drugi primaju međunarodne donacije onda su izdajnici, rušitelji Republike Srpske i sluge okupatora, a kada SNSD učestvuje u tim poslovima onda je riječ o “povećanju konkurentnosti BiH”.

Gerila.info

Comment here