DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj uvedeno vanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u RS usljed virusa korona.

Odluka, za koju je glasao 51 poslanik, donesena je na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS koja je održana u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, saopšteno je iz NSRS.

Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike.

Takođe, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 118/08), propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

FOTO: Gerila.
FOTO: Gerila.
FOTO: Gerila.
FOTO: Gerila.

Comment here