DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj registrovano 38 novih slučajeva, ukupno 200 zaraženih virusom korona

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je u Republici Srpskoj još 38 lica pozitivno na virus korona čime je njihov ukupan broj dostigao 200.

U posljednja 24 sata urađena su 403 testa a 38 je bilo pozitivnih, od čega je 20 žena i 18 muškaraca. Među novim zaraženim ima osoba svih životnih doba a 12 lica je starije životne dobi.

Najviše novih zaraženih je iz Banjaluke, 29, dok su po dva nova zaražena registrovana u Laktašima i Kneževu.

Ministar Šeranić je naglasio da se uglavnom radi o širenju virusa u porodicama, dakle riječ je o porodičnim klasterima, što su sa uvedenim mjerama i htjeli postići, kako ističe, da se virus manje širi u zajednici.

Od 38 novih zaraženih, devet je hospitalizovano na UKC, dok su ostali upućeni u samoizolaciju.

Na UKC su hospitalizovana ukupno 32 pacijenta i očekuje se još jedna osoba iz Doboja, što će ukupno biti 33 pacijenta. Na respiratoru su četiri pacijenta a u izolaciji 16. Na odjelu pulmologije, gdje se smještaju pacijenti sa lakšim simptomima, nalazi se 16 osoba. U RS je ukupno 65 osoba na liječenju, dok je juče jedna osoba preminula.

Kad je riječ o testiranju putnika na graničnim prelazima, testirano je 116 osoba i svi rezultati su negativni. Šeranić je naveo da se razmišlja o novoj strategiji za putnike na graničnim prelazima, da se nakon trijaže upućuju u lokalne zajednice u samoizolaciju.

Što se zaraženog doktora sa UKC tiče, Šeranić je rekao da su dva medicinska radnika zaražena koja su bila u smjeni s njim. Radi se o jednoj doktorici i jednoj medicinskoj sestri.

Na graničnom prelazu u Gradišci nalazi se 80 lica, u Šamcu 13 a u Brodu 69. Uspostavljen je novi karantin na prelazu u Rači.

Ministar Šeranić je naglasio da se smanjuje broj lica koja se nalaze pod zdravstvenim nadzorom. Trenutno ih je 16.059. Istovremeno, povećava se broj lica koja su izašla iz zdravstvenog nadzora. Trenutno ih je 2.881.

Što se tiče uslova u SC “Nikola Tesla”, gdje su smještene osobe pozitivne na virus korona ali koje nisu oboljele još, ministar Šeranić je rekao da se situacija u domu popravlja.

Comment here