DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj registrovano 30 novih zaraženih koronavirusom

Alen Šeranić. FOTO: twitter.com/Vlada_Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je 30 lica pozitivno na virus korona od testiranih 659 uzoraka u Republici Srpskoj, dok se njih 391 oporavilo od bolesti izazvane ovim virusom. Ukupno je 1.015 osoba pozitivno na virus korona u Republici Srpskoj.

Što se novozaraženih tiče, riječ o 15 žena i 15 muškaraca. Petnaest osoba je iz Banjaluke, po tri iz Kotor Varoši i Broda, dvije iz Oštre Luke, i po jedna iz Prijedora, Modriče, Srpca, Prnjavora, Doboja, Nevesinja i Teslića.

Kod 12 osoba nema jasne epidemiološke veze, dok je kod ostalih potvrđen kontak sa prethodno zaraženim osobama.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je procenat pozitivnih vraćen na nivo od oko pet odsto koji je bio prije proteklog vikenda kada je došlo do rasta broja zaraženih.

“Među zaraženima je i jedan doktor bolnice u Nevesinju. Testirana su i 102 uzorka kod radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, te 38 zaposlenih u drugim zdravstvenim ustanovama i svi nalazi su bili negativni”, naglasio je Šeranić.

Odrađeno je testiranje 102 radnika UKC RS i svi su negativni. Urađeno je i 38 testova iz drugih zdravstvenih ustanova i svi su negativni.

Šeranić je naveo da je testirana i 21 osoba iz domova za stara lica i svi su negativni. Takođe testirano je i 110 osoba iz karantina i njihovi nalazi su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj na koronavirus testirano preko 15.000 osoba.

Na UKC RS se trenutno liječi 171 osoba, 59 ih je sa težom kliničkom slikom.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa preminulo je šest osoba od virusa korona, čime se ukupan broj preminulih povećao na 50.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula su tri muškarca i jedna žena kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa.

Riječ je o dva pacijenta iz Kozarske Dubice starosti 65 i 74 godine, koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja. Takođe, preminuli su sedamdesettrogodišnja pacijentkinja iz Oštre Luke koja je bolovala od više hroničnih udruženih oboljenja i osamdesetsedmogodišnji pacijent iz Gradiške isto sa hroničnim udruženim oboljenjima.

Osamdesetdvogodišnja žena iz Gacka, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa korona, preminula je na Odjeljenju za infektivne bolesti trebinjske bolnice. Pacijentkinja se u trebinjskoj bolnici liječila od 3. maja i nalazila se na respiratoru.

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju od virusa korona preminuo je osamdesetdvogodišnji pacijent iz Broda, koji je imao više pridruženih oboljenja. Preminuli je u Službu za infektivne bolesti bolnice stigao iz Doma za stara lica iz Dervente.

Comment here