DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj registrovano 16 novih slučajeva koronavirusa, ukupno zaraženo 580 osoba

FOTO: REUTERS

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u posljednja 24 časa testiran je 281 laboratorijski uzorak, a novi virus korona potvrđen je kod još 16 osoba u Srpskoj, dok se 306 lica oporavilo, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Pet zaraženih osoba je Gacka, tri iz Oštre Luke, po dvije osobe su iz Banjaluke, Gradiške i Trebinja i po jedna iz Nevesinja i Pala. Riječ je o šest osoba muškog i deset ženskog pola.

Među potvrđenima je šest žena srednje životne dobi, dvije su mlađe i dvije starije životne dobi. Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četvorica su srednje i jedan starije životne dobi.

U saopštenju se navodi da je kod većine zaraženih osoba utvrđeno da je riječ o bliskom ili porodičnom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili je riječ o sekundarnom kontaktu.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona jedna je korisnica doma za starija lica u Banjaluci u privatnom vlasništvu, gdje je kod jedne radnice te ustanove ranije potvrđen novi virus korona.

Iz ovog doma testirano je i još 25 korisnika koji su negativni na novi virus korona. Do sada su testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi. Iz ove institucije navode da je među pozitivnim osobama na novi virus i jedna medicinska sestra iz Bolnice u Gradišci, te da će biti preduzete sve epidemiološke mjere i dalja testiranja kontakata.

Testirano je i još 29 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, dva zdravstvena radnika i 18 radnika koji rade u marketima. Testirano je i 37 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a svi ovi uzorci su negativni na novi virus.

Trenutno, virus korona u RS je potvrđen kod ukupno 580 osoba, 19 je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom, dok je 306 osoba oporavljeno.

U RS je do sada na novi virus korona izvršeno ukupno 8.604 testiranja, odnosno testirano je 8.350 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.873 osobe, a nadzor je završen kod 20.647 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona, a na Odjeljenju Kovid 19 hospitalizovano je 38 pacijenata sa težom kliničkom slikom, dok je u izolaciji deset pacijenata.

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je jedan pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa Kovid 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici u Prijedoru tri pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan.

Kada je riječ o objektima za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci su 73 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 26, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Srpsku je u posljednjih 24 časa ušlo 99 osoba, 86 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 20 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Comment here