DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj još 14 osoba zaraženo koronavirusom

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 466 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U posljednja 24 časa u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Riječ je o osamdesetrogodišnjoj ženi iz Kozarske Dubice i pedesetčetvorogodišnjem muškarcu iz Laktaša. Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

U Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru u protekla 24 časa preminuo je sedamdesetogodišnji muškarac iz ovog grada kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. Iz ove zdravstvene ustanove saopšteno je da je preminuli bio onkološki pacijent sa više udruženih oboljenja.

Što se novozaraženih tiče, riječ je o pet muškarca i devet žena. Dvije osoba muškog pola su mlađe životne dobi i tri osobe su srednje životne dobi. Pet osoba ženskog pola je srednje i četiri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Nevesinja, tri iz Banjaluke, po dvije osobe su iz Gacka i Modriče, i po jedna osoba je iz Mrkonjić Grada, Srpca i Teslića.

Dvije osoba su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno pet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licem, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.320 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 658 osoba. Prema podacima pristiglim iz zdravstvenih ustanova u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do sada je preminulo 97 osoba sa pozitivnim testom na virus korona.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.919 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 75 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 26 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 26 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuta su 52 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 19 pacijenata, u Bolnici u Gradišci pet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 133 osobe, 19 osoba u Studentskom domu u Trebinju,  dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe u domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 5.030 osoba, a nadzor je završen kod 29.295 osoba.

Comment here