DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Sukob zbog vode

Mještani Bronzanog majdana, sela udaljenog davdesetak kilometara od Banjaluke, u nekoliko navrata su u posljednjih mjesec dana, protestovali tražeći da problem sa vodom u tom selu bude riješen. Tvrde da vode nemaju već duži period, da dođe pa nestane a da ranije, prije nego što je vodosnadbijevanje sa Centra za razvoj i unapređenje sela prešlo na banjalučki Vodovod, nije bilo problema sa vodosnadbijevanjem sa vrela Strmac.

Mještani ovog sela tvrde da je problemom obuhvaćeno tristotinjak kuća u desetak zaseoka. Podsjećaju da su bili i ispred gradske uprave tražeći odgovore kada će njihov problem biti riješen ali za sada uzalud.

Mitar Marjanović iz Bronzanog majdana kaže za Gerila info da je obavijestio i banjalučki Vododvod ali da nije bilo nikakvog odgovora. Tvrdi da je isto sa istim epilogom uradio i sa kabinetom gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića. On, inače, u ovom selu drži farmu krava i bavi se proizvodnjom mlijeka koja mu je sada zbog nedostatka vode ugrožena.

“Ja sam već bio primoran da rasprodam određen broj krava a ako se ovako nastavi moraću još da prodajem jer nemaju grla šta da piju”, kaže Marjanović za naš sajt.

On ističe i da su dodatni problemi počeli kada su mještani izašli u javnost i počeli da traže odgovornost i rješavanje problema.

“Tada su počele prijetnje, optužbe od strane nekih odbornika SNSD-a da smo sami zavrnuli vodu zarad blaćenja aktuelne vlasti i slično, što je van svake pameti”, kaže Mitar Marjanović za Gerila info. On napominje da je već spremio tužbu protiv pojedinaca koji su njega optužili da je samo zbog predstave za javnost lažirao problem sa vodom.

mještani Bronzanog majdana

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bronzani majdan, Bojan Stojanović kaže za Gerila info da jeste tačno da postoji problem sa vodosnadbijevanjem u ovj mjesnoj zajednici ali da je to problem koji postoji duži niz godina i ne samo u ovom selu i koji će, tako je planirano, spajanjem na Crno Vrelo trajno biti riješen.

“Ovdje je veći problem što se stvara jedna tenzija. Mi generalno imamo problem sa vodom ali to će biti iješeno. Problem je sa cijevima koje su stare i dolazi do kvarova i to se u hodu rješava kada dođe do problema”, kaže Bojan Stojanović predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bronzani majdan za Gerila info. On pojašnjava da bi problem sa vodom u ovom, seoskom, dijelu Banjaluke trebao trajno biti riješen uskoro, možda već naredne godine.

Iz grada Banjaluka, pred čijom upravom su mještani Bronzanog majdana tražili odgovore, nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa navodima mještana. Inače, 11. avgusta ove godine na zvaničnoj stranici grada Banjaluka objavljene su informacije o početku gradnje rezervoara za podsistem u Bronzanom majdanu koji bi trebalo da obezbijedi vodu za 1000 domaćinstava iz više sela sa tog područja.

“Više od dvije godine trajale su pripreme da se uđe u izgradnju ovog podsistema koji pripada sistemu „Crno vrelo“, gdje smo 2017. godine završili fabriku vode i pustili je u funkciju. Od prošle godine, krenulo se u razvođenje mreže od rezervoara i pumpi na široko područje „Zvijezde“ i sada ulazimo u Bronzani majdan, područje koje oduvijek ima problema sa vodosnabdijevanjem”, rekao je tada je Radojičić.

GERILA info

 

 

 

Comment here