ANALIZEDRUŠTVONASLOVNA

Spinovanje medija bliskih režimu u RS: Izjednačavanje kritika upućenih političarima iz RS sa “napadom” na Srbe

Kako se politička kriza u Bosni i Hercegovini zahuktava, tako se zahuktava i djelovanje “spin majstora” bliskih režimu u Republici Srpskoj. Novi “spin udar” je tekst o “napadu na Srbe” koji je objavio portal Argumenti a koji je, naravno, Radio Televizije Republike Srpske prenijela.

O čemu se radi? Po ko zna koji put “stručnjaci iz medijske kuhinje” bliske režimu u RS vrše neprimjerene generalizacije i poređenja. Ovaj put su kritike srpskim predstavnicima u institucijama BiH upućene od strane međunarodnih zvaničnika zbog učešća u sastanku koji je sazvao Milorad Dodik poistovjetili sa napadom na srpski narod!?

Naime, u tekstu koji nosi naslov “Skandalozno: Službenici međunarodne zajednice prijete Srbima u zajedničkim institucijama” navodi se da su na adresu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama počela da stižu prijeteća pisma, ali potpisana. “Prijetnje su upućene zbog prisustva sastanku koji je u Istočnom Sarajevu sazvao Milorad Dodik 20. februara, a potpisali su ih ambasador EU u BiH Johan Zatler, šefica OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i Elen Džermejn, otpravnica poslova Američke ambasade u Sarajevu.”

U tekstu se dalje navodi da se učesnici sastanka opominju da kao rukovodioci tih službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da moraju da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost. “Srpski predstvanici pozivaju se da postupaju u skladu sa evropskim standardima i opominju da su oni predstavnici BiH, a ne predstavnici Republike Srpske, i, kao predstavnici državnog nivoa, kako se navodi u pismu, moraju biti predstavnici svih građana BiH, bez obzira na etničko ili političko opredjeljenje. U pismu se ističe da je neprihvatljivo i za BiH i za evropski put BiH da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.”

Ako krenemo od početka, možemo primijetiti da je sam naslov teksta senzacionalistički. Naglašava se da je u pitanju skandal i da se radi o prijetnji Srbima. Čitaoci koji se zadrže na naslovu i ne nastave čitanje dalje, mogu pomisliti da predstavnici međunarodne zajednice zaista prijete Srbima, što nije istina.

Takođe, pored toga što su u tekstu na portalu Argumenti zanemarili posljedjni dio pisma upućenog srpskim predstavnicima u institucijama BiH u kome se navodi da potpisnici pisma “vjeruju da će djelovanje srpskih predstavnika u institucijama BiH biti u skladu sa njihovim obavezama koje imaju kao predstavnici institucija na državnom nivou i da će u budućnosti proaktivno djelovati u interesu bolje budućnosti za sve građane BiH”, “spin majstori” na portalu Argumenti su se upustili u neprimjerene ocjene da je “teško oteti se utisku da je ova operacija koordinisana i da se prijetnjama i zastrašivanjem Srba u BiH upravlja iz jednog mjesta”. Na taj način su kritike upućene srpskim predstavnicima u institucijama BiH doveli u vezu sa prijetnjama i zastrašivanjima Srba!?

Prije svega, u pismu koje je upućeno srpskim predstavnicima nigdje se ne prijeti, a posebno se ne prijeti Srbima. Potpisnici pisma podsjećaju srpske predstavnike na njihove dužnosti državnih službenika. Ali, čak i da se “prijeti”, kako se ističe u tekstu na portalu Argumenti, poistovjećivanje kritike upućene službenicima iz RS u institucijama BiH zbog prisustva sastanku sa napadom na srpski narod nije primjereno. Naime, ako bi slijedili matricu u tekstu, to bi značilo da su političari ili državni službenici cijeli narod. “Napad” na političare ili predstavnike u institucijama predstavlja “napad” na cijeli narod.

Ako “spin majstore” sa portala Argumenti “sve neobično podsjeća na najcrnje vrijeme diktature visokih predstavnika”, njihov tekst neobično podsjeća na spinovanje i propagandu autokratskih režima koji neprimjerenom generalizacijom i poređenjem vrše zamjenu teza i poistovjećuju narod sa pojedincima stvarajući na taj način osjećaj straha i mržnje koji im pomaže da očuvaju postojeće stanje krize i latentnog antagonizma i zadrže svoje pozicije.

Comment here