DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Roditelji čekaju odluku nadležnih. Djeca i dalje na bolničkom liječenju bez pratnje

FOTO: Gerila.info

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zatražio je instrukcije od Ministartsva zdravlja i Republičkog štaba za vanredne situacije po pitanju boravka rodizelja uz dijete na bolničkom liječenju na UKC RS za vrijeme trajanja pandemije virusa korona. To je posljednja zvanična informacija iz ove zdravstvene ustanove u vezi sa problemom na koji su ukazali roditelji djece koja moraju da ostanu na bolničkom liječenju a koji zbog aktuelne epidemiološke situacije ne mogu da ostanu sa svojom djecom u bolnici, što je inače uobičajeno.

“Još uvijek čekamo odgovor”, pojasnili su nam u UKC RS.

Problem sa nedozvoljavanjem roditeljima da ostanu sa djecom na bolničkom liječenju aktuelizovale su majke djece na društvenim mrežama. Iz UKC RS su prošle sedmice saopštili da je razlog virus korona i da ne smiju rizikovati da virus uđe na Kliniku za dječije bolesti gdje leže djeca i sa težim oboljenjima ali i prijevremeno rođene bebe.

Problem je, rekli su na UKC RS u tome što se na rezultate testa kod roditelja često čeka duže nego što traje bolničko liječenje djece. Sa Klinike za dječije bolesti više puta su ponovili da je interes pacijenata iznad interesa pojedinaca.

Ministar zdravlja, Alen Šeranić, takođe prošle sedmice, rekao je da zna za problem kao i da će razgovarati sa rukovodstvom najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj. Ako je tog sastanka bilo javnost nije upoznata.

Nataša Miladinović Jotanović majka bebe stare četiri mjeseca za Gerila info je prije nekoliko dana ispričala svoje iskustvo. Tvrdila je da je to što morala da ostavi bebu samu u bolnici bilo veoma stresno i za nju i za njenog supruga.

“Prije mjesec i po smo muž i ja bili primorani da ostavimo bebu od tri mjeseca na bolničkom liječenju na Paprikovcu. Stanje se pogoršavalo i što prije je bilo bitno da mu se terapija uključi. Međutim, meni kao majci nisu dopustili da ostanem sa njim što je za nas bilo strašno bolno. Pitala sam i da mi urade test na COVID-19 ali nisu htjeli i rekli su da nema izuzetaka. Nema šta nismo pokušali i ništa nije uspjelo. Rekli su da potpišemo da ga vodimo kući na svoju odgovornost ili da potpišemo da ostaje na liječenju i da će mu terapija biti uključena odmah. Morali smo i dobili smo broj od odjela da zovemo i pitamo za stanje, međutim u početku su se javljali a kasnije sve rjeđe i rjeđe. Sa doktorom nismo nikako mogli stupiti u kontakt. Tih četiri dana je za mene i oca djeteta bilo strašno bolno, nikome to ne bih poželjela”, prisjećala se ova majka za naš portal.

Čeka se odluka nadležnih.

GERILA info

Comment here