DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Registrovani novi slučajevi zaraženih korona virusom, u Bosni i Hercegovini ukupno 132 osobe zaražene

Danas je u Bosni i Hercegovini registrovano šest novih osoba zaraženih korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih u BiH porastao na 132.

U Brezi je večeras identifikovan prvi slučaj zaraze korona virusom u tom gradu, radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze koji je 14. marta došao iz Njemačke. S obzirom da je u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je targetiran kao sumnjiv na koronavirus te je smješten u kućnu izolaciju.

U Mostaru je u poslijepodnevnim satima potvrđen novi slučaj korona virusa, a riječ je o muškarcu. Time se broj zaraženih u najvećem gradu na Neretvi popeo na sedam, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na 18.

Ranije danas potvrđena su još dva slučaja, po jedan iz Bihaća i Visokog.

Otac već hospitalizovanog pacijenta u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” peti je pozitivni slučaj na korona virus u Bihaću.

Sedma zaražena osoba korona virusom u Zeničko-dobojskom kantonu je tridesetčetvorogodišnji muškarac iz Visokog koji je po zanimanju konobar, koji je prisustvovao zabavi “Igmana” u Konjicu.

Jutros su potvrđeni prvi slučajevi zaraženih virusom korona u Brčkom. Radi se o dvije mlađe osobe (1989. i 1990. godište), a riječ je o supružnicima. U BiH su došli s Kariba i to preko Francuske i Srbije.

Prema posljednjem izvještaju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj nema novih registrovanih osoba kod kojih je utvrđen novi virus korona.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 15.570 osobe. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 547 osoba. Takođe, trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u izolaciji 15 osoba.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da je prema posljednjim podacima od juče, u Republici Srpskoj potvrđeno 90 slučajeva zaraženih korona virusom. Trenutno se rade nalazi koji će biti gotovi kasno noćas. Rezultati će biti saopšteni sutra ujutro ili tokom dana.

Comment here