DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Preminuo Momčilo Krajišnik

Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jutros u 75. godini od posljedica infekcije virusom korona, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Krajišnik je preminuo u šest časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane.

Zbog infekcije virusom korona i obostranom upalom pluća 30. avgusta je primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC RS.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu. Završio je studije i magisterij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika, a zatim i za predsjednika Narodne skupštine Bosne i Hercegovine.

Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH (kasnije Narodne skupštine Republike Srpske).

Na izborima 1996. godine izabran je za prvog srpskog člana Predsjedništva BiH, a te godine izabran je i za člana Senata Republike Srpske Srpske.

U aprilu 2000. godine je uhapšen pod optužbom za ratne zločine i sproveden u Haški sud.

Presudom Haškog tribunala Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Krajišnik je proglašen krivim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Pored ratnih zločina za koje je odgovarao pred međunarodnim tribunalom, Momčilo Krajišnik je i od strane svojih “saboraca” bio optuživan za nečasne radnje.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina, u jednom od svojih dnevnika optužio je Momčila Krajišnika da je spriječio nekoliko hapšenja osoba za koje se sumnjalo da su umiješane u kriminal, ali i da je sam Krajišnik bio umješan u kriminal.

Mladić je Krajišnika optužio da je 26. maja 1993. iz Republike Srpske u Grčku prebacio 2,5 miliona dolara.

Da mu kriminal nije stran, Momčilo Krajišnik je pokazao i prije rata u BiH. Uhapšen je u novembru 1984. godine za privredni kriminal u Energoinvestu. Slučaj se rastegao, a onda ga je nakon 330 dana pritvora oslobodio Nikola Koljević, jer navodno nije bilo dokaza.

Posljednjih godina oko Krajišnika se takođe podizala prašina zbog imovine koju posjeduje a koja je stečena na sumnjiv način. Tvrdilo se da posjeduje više stanova, tri dvorca u ogromnom dvorištu na Palama, nekoliko automobila, fabriku sakrivenu zidovima, pet velikih hala, benzinsku pumpu, četiri kamiona itd.

Kao šlag na tortu, Krajišnik je sa svojom Asocijacijom stvaralaca Republike Srpske tražio od Vlade RS da se poslanicima NSRS iz prvog saziva isplati naknada za učešće u radu parlamenta tokom rata.

Momčilo Krajišnik je svakako ostavio trag u kratkoj istoriji Republike Srpske. Učestvovao je u njenom stvaranju, ali i u kriminalu kao i u ratnim zločinima.

Comment here