DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Oštra osuda prijetnji upućenih redakciji Capital.ba

Nakon što je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, u telefonskom razgovoru sa novinarkom portala Capital.ba Svjetlanom Šurlan prijetio njoj, svim zaposlenima u tom mediju i uredniku tog portala Siniši Vukeliću i rekao da će zatvoriti taj medij i da urednik portala Capital.ba može da se seli na Mars ukoliko još jednom spomene Comsar energy o čijem poslovanju u Republici Srpskoj i koncesijama se ovaj portal u nekoliko navrata bavio, uslijedile su oštre reakcije novinarskih udruženja i organizacija civilnog sektora.

Centar za životnu sredinu oštro je osudio prijetnje koje je danas uputio Šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović redakciji portala Capital.ba, nakon objave članka u kojem je navedeno da je, iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice te niz spornih činjenica vezanih za ovaj projekat.

Centar za životnu sredinu poziva sve relevantne institucije, a posebno predstavnike medija da osude ovaj događaj i doprinesu sprečavanju budućih sličnih prijetnji i napada na novinare, kojima, nažalost u posljednje vrijeme, nerijetko svjedočimo.

Ovakva reakcija posebno zabrinjava, jer je riječ o diplomatskom predstavniku Republike Srpske te se postavlja pitanje čiji interesi su prioritet našim zvaničnicima.

Centar za životnu sredinu zajedno sa portalom Capital.ba sarađuje na serijalu članaka posvećenih elektroenergetskom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Smatraju da svi građani imaju pravo na informaciju, a da je sloboda medija preduslov za zdravu životnu sredinu, zaključuju iz Centra za životnu sredinu.

I Udruženje novinara Republike Srpske je najoštrije osudilo postupke šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića koji je uputio prijetnje redakciji portala „Кapital“ i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Кomsar Enerdži“.

Udruženje novinara Republike Srpske poručuje Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje „slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja“.

Uz sve njegove manjkavosti, iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala Republika Srpska, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović.

Podsjećaju i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske.

Nedopustivim smatraju korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima.

Comment here