DRUŠTVONASLOVNA

“Nekompentetni političari ne žele BiH u EU jer bi tako potkopali svoj poslovni model”

Tobi Vogel iz briselskog Savjeta za politiku demokratizacije u intervjuu za Glas Amerike ističe da Bosna i Hercegovina mora uraditi ozbiljne promjene kako bi uopšte započela pregovore o članstvu u Evropsku uniju.

Vogel ističe da je bilo nekih pomaka, ali u suštini nije bilo nekih velikih promjena. Evropska komisija je prošle godine u mišljenju o prijavi za članstvo BiH navela 14 tačaka na kojima je potrebno da BiH radi kako bi započela pregovore o članstvu.

Neke od reformi su relativno trivijalne i tehničke prirode, navodi Vogel, dok druge podrazumijevaju ozbiljne promjene.

Postojeći Ustav BiH dio je Dejtonskog mirovonog sporazuma. Sada je, međutim, potrebno izvršiti reviziju ustava, što se razlikuje od prostog nametanja odluka međunarodne zajednice, što je bio slučaj posljednjih 15 ili 20 godina.

To, međutim, nikad ne uspijeva. Nije uspjelo kada su EU i SAD “vukle” u istom smjeru. Nije uspjelo ni kada je EU pokušala samostalno. Teško je očekivati takvu vrstu ustavnih promjena. Svaki nezavisni posmatrač bi se mogao saglasiti da će za tako nešto biti potrebno mnogo godina, jer se radi o potanju za koje je potrebno imati političku volju koja ne postoji među aktuelnim vladajućim koalicijama, kako na državnom nivou, tako i na entitetskim nivoima.

Na kraju, moramo se suočiti sa činjenicom da nekompententne političke elite u BiH ne žele da se pridruže EU jer bi to potkopalo njihov poslovni model, a to je da mobilizuju glasače iz vlastitih zajednica zastrašivanjem da bi ih utišali, držali u zavisnosti poslovima koje daju svojim biračima, imaju kontrolu nad ekonomskim, političkim i društvenim životom. Sve to bilo bi ugroženo ako bi sproveli reforme koje podrazumijevaju članstvo u EU ili čak i status kandidata i pregovaranje o članstvu.

Comment here