DRUŠTVONASLOVNA

Nakon pisanja Gerile: Bomba iz Vrbasa uklonjena nakon 14 dana

Priča o pronađenoj bombi u rijeci Vrbas, na adi, nedaleko od mjesta gdje se pravi most u Srpskim Toplicama, izazvala je veliko interesovanje javnosti. Ipak, Repubička uprava civilne zaštite, tačnije Goran Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje u RUCZ RS, prvo su nas ignorisali, a potom u ponedjeljak (nakon ponovljenog upita) škrto odgovorili da “komunikaciju sa medijima mora odobriti direktor Republičke uprave civilne zaštite”, te nam stoga predlažili da se “za informacije u vezi sa pronađenom bombom u rijeci Vrbas, obratimo na e-mail adresu rucz@rucz.vladars.net.”

Juče je, nakon trećeg upita, sa mejla šefa sektora za deminiranje stigla informacija da je u ponedjeljak, 25.maja, tačno dvije pune sedmice od kako je naš sagovornik Danko Balaban pronašao i prijavio bombu u Vrbasu, ista i uklonjena.

Takođe nam je skrenuta pažnja da zahtjev za informacije nismo podnijeli po propisanoj proceduri, kao i da rok za odgovor na naša pitanja, ali i apel zabrinutog pronalazača bombe, nije prekršen.

Činjenica jeste da nismo primijetili podatak da RUCZ RS ima svoj Vodič za pristup informacijama, kojim je u članu 4. navodi da se “pravo pristupa informacijama ostvaruje podnošenjem pismenog zahtjeva Republičkoj upravi putem pošte, faksa ili neposrednom predajom na protokolu Republičke uprave”.

Moramo primijetiti da se navedeni Vodič, imajući u vidu da danas malo ko u XXI vijeku uopšte više šalje upite poštom ili na protokol i u vremenu kad je većina Evrope ukinula sav nepotreban formalizam odavno i kada je komunikacija putem elektronske pošte standard a ne izuzetak, čini kao prevaziđeni pravni relikt bivše nam države.

To je ipak manje bitno u cijeloj priči, koliko brine nedostatak komunikacije sa javnošću i sporom i mlakom intervencijom Policijske uprave Banja Luka i RUCZ RS.

Vijest, i to dobra, jeste da je bomba, napokon, uklonjena. Ono što je, iz dopisa RUCZ RS jasno, jeste da je definitivno u pitanju ručna odbrambena bomba M75, i to bez kašike koja može da usmrti u prečniku od 15 metara, a nanese povrede u krugu od čak 30 metara. Naši sagovornici su izrazili zabrinutost što na bombi nisu vidljivi tragovi algi i lišajeva, što može da znači da je relativno skoro bačena u Vrbas. Zabrinjavajuće je da neko na ovaj način, u 2020. godini, doživljava ribolov ili se, što je još gore, na ovaj način rješava ratnih “suvenira”.

Naš sagovornik Danko Balaban kaže za naš portal da ga niko iz PU Banja Luka i RUCZ RS nije obavijestio o uklanjanju bombe, ali da ga je to obradovalo, iako se na reakciju nadležnih čekalo i previše.

Podsjećamo, banjalučanin Danko Balaban je u ponedjeljak 11. maja krenuo na pecanje na Vrbas i na lokaciji u blizini gradilišta novog mosta u Srpskim Toplicama pronašao ručnu bombu bez osigurača. Odmah je slučaj prijavio Policijskoj upravi i RUCZ RS, međutim zbog administrativnih problema i dobijanja potrebnih akreditacija od strane Komisije za deminiranje na nivou BiH, bomba je sve do neki dan bila na adi u Vrbasu, ukopana riječnim kamenjem.

GERILA.info

Comment here