DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

MUP istražuje nabavku pokretne bolnice!?

Pokretna bolnica koju je kupila Vlada RS.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izuzimaju dokumentaciju iz više javnih preduzeća i ustanova a u vezi sa nabavkom nikad dostavljene pokretne bolnice. MUP radnje provodi po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva. U MUP-u ne otkrivaju više detalja.

Vlada Republike Srpske je prošle sedmice odustala od nabavke pokretne bolnice i zatražen je raskid ugovora sa dobavljačem, firmom Balkan global iz Bijeljine, zbog probijanja rokova do kojih je bolnica trebalo da bude montirana i stavljena u upotrebu.

Vlada je, preko Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, bolnicu platila 4,2 miliona maraka sa PDV-om a naknadno je, oko 400 000 maraka, plaćen avionski prevoz opreme.

Do zahtjeva za raskidanjem ugovora Republika Srpska je dobila samo šator dok je oprema italijanskog proizvođača Fazzini ostala zarobljena na aerodromu bez mogućnosti carinjenja jer dobavljač ne posjeduje licencu za uvoz opreme marke Fazzini pa je u carinjenje i uvoz angažovana posrednička firma.

Bolnica je kupljena direktnom pogodbom bez objave obavještenja o javnoj nabavci a takva nabavka pravdana je hitnošću zbog situacije sa virusom korona u Republici Srpskoj.

Poslanik Draško Stanivuković je zbog nabavke bolnice protiv predsjednika Vlade Radovana Viškovića i ministra zdravlja Alena Šeranića podnio krivičnu prijavu.

Radovan Višković
Radovan Višković

Radovan Višković je priznao da je odluka o nabavci pokretne bolnice donesena nakon njegovog razgovora sa Slavenom Ristićem vlasnikom firme Balkan global. Višković je rekao i da se oko nabavke, ipak, konsultovao sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Slaven Ristić je, prošle sedmice, rekao kako povrat novca neće biti nikakav problem jer on u “posao nije ni ušao da zaradi već da pomogne”.

GERILA info

 

Comment here