DRUŠTVONASLOVNA

Institucije Republike Srpske o koronavirusu: Ko u klin, ko u ploču

Situacija sa korona virusom u Republici Srpskoj se komplikuje, iako predstavnici institucija RS naglašavaju da je situacija pod kontrolom. Tako je Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, za Srpskainfo izjavio da se situacija drži pod kontrolom i da se nadziru sve pozitivne osobe i njihovi kontakti, iako je naglasio da nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u RS.

“U proteklih par dana definitivno smo imali pogoršanje. Međutim, jako nam je bitno da kolege u HES aktivno prate sve slučajeve i pronalaze njihove kontakte. Apelujemo na građane da poštuju mjere, kako bi u narednom periodu došlo do pada broja zaraženih. Naravno da ne možemo biti zadovoljni, jer broj pozitivnih raste, ali situacije se prati i drži pod kontrolom”, izjavio je Zeljković dodajući da pod kontrolom situacije misli na cjelokupnu situaciju.

“Kada se identifikuju pozitivne osobe, preduzimaju se sve mjere kako bi se što brže identifikovali i svi njihovi kontakti. Dalje se preduzimaju sve potrebne epidemiološke mjere. S druge strane, u zdravstvenim ustanovama imamo kapacitete koji nisu popunjeni. Dakle, konstantno radimo na dva fronta, kako bismo epidemiološku situaciju držali pod kontrolom”, naglasio je Zeljković.

Navodeći da je teorijski moguće da situacija izmakne kontroli, Zeljković je naglasio da je bitno da se preduzimaju sve mjere da do toga ne dođe.

“Naravno da bismo voljeli da na dnevnoj bazi imamo manje pozitivnih. Ipak, imamo daleko više oporavljenih u odnosu na trenutni broj pozitivnih, a iz izvještaja zdravstvenih ustanova vidimo da njihovi kapaciteti nisu popunjeni, što je takođe jako ohrabrujuće”, ističe Zeljković.

Branislav Zeljković. FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Međutim, Zeljkovićev optimizam ne djele zaposleni radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji su apelovali da se stanovništvo Srpske pridržava mjera Republičkog štaba za vanredne situacije budući da je veliki porast pacijenata zaraženih virusom korona, kao i da sve više mlađih lica mora biti priključeno na respiratore, prenosi Srna.

Situacija sa brojem zaraženih novim korona virusom je veoma zabrinjavajuća pošto imamo veliki rast pacijenata pozitivnih na virus, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore, saopšteno je iz UKC-a, što je u suprotnosti sa Zeljkovićevim zabrinutim ali optimističnim tvrdnjama.

Posebno zabrinjava činjenica da je riječ o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore. Primjetan je i povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, naglašeno je iz UKC.

Zaposleni radnici UKC-a su pozvali građane Srpske da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte da ne ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih.

FOTO: Gerila.info

Da postoje razmimoilaženja u porukama koje se upućuju javnosti, pokazuju i izjave premijera RS Radovana Viškovića koji je u emisiji “Pečat” na RTRS-u izjavio da će ići na varijantu pooštravanja kaznenih mjera i da će kazne snositi neodgovorni pojedinci, dok Zeljković poručuje da nije poenta u kažnjavanju, ali da pojedinci to zloupotrebljavaju.

Međutim, različite poruke, često kontradiktorne, nisu strane predstavnicima institucija i vladajućim u RS. Sjetimo se samo poruka Milorada Dodika i Radovana Viškovića u vezi sa pomoći medijima u Republici Srpskoj.

Što se izjava na RTRS-u o situaciji u vezi sa koronavirusom tiče, pažnju je privukao i Viškovićev komentar da “ne žele više praviti ekonomski sunovrat Republike Srpske”, koji su korisnici društvenih mreža “dočekali na nož” i žestoko kritkovali. “A do sad ste željeli praviti sunovrat?”, glasio je jedan od komentara, dok je drugi poručio: “Znači, narod je kriv za širenje virusa i treba ga udariti po džepu. Vi ste fini i odgovorni i ništa nije do vas”.

Bez namjere da umanjimo značaj i zalaganje medicinskih radnika, ali i institucija RS, u borbi protiv koronavirusa, ne bi bilo naodmet da čelni ljudi institucija, ako ništa drugo, usklade svoje izjave i ne dovode narod u sumnju i zablude. Bar toliko mogu.

Gerila.info

Comment here