DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Fahrudin Radončić se povlači sa mjesta predsjednika Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić povlači se sa mjesta predsjednika Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, potvrdio je to danas na konferenciji za novinare.

Radončić je izjavio da je Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje završilo stratešku etapu, odnosno potpisalo sve što je bilo neophodno i organizovalo informativno-donatorsku konferenciju 23. marta na kojoj je prisustvovalo više od 20 ambasadora i još toliko međunarodnih institucija koje se bave humanitarnim radom.

Nakon toga predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija dobio je pismo od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija u kome je bila informacija da je BiH dobila 80,5 miliona maraka kao prvu pomoć EU. Radončić je istakao da je na toj konferenciji obezbijeđeno još dvadesetak miliona, tako da je Koordinaciono tijelo odradilo strateški posao.

“Takođe, odredili smo kontakt tačke između naših entitetskih i drugih kriznih štabova sa međunardonim donatorima. Završili smo posao da sutra Savjet ministara, ako se usvoji, otvori podračun za međunarodne i domaće donatore, kojim će isključivo raspolagati Savjet ministara. Znači, on će donositi odluke, nikakav pojedinac”, rekao je Radončić.

Istakao je da je s tim, uz nekoliko još važnih stvari sa kojim se išlo prema Savjetu ministara, u strateškom smislu Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje završilo svoju stratešku ulogu.

“Ono sada postaje jedno veliko skladište u koje će dolaziti humanitarna roba, razne medicinske potrepštine, od kreveta, lijekova, respiratora, testova i ostalog, i mislim da je sada faza kada to tijelo treba prepustiti  menadžerima koji znaju šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci”, dodao je Radončić.

Naglasio je da Koordinaciono tijelo sada ima sva iskustva i koordinate kako da se ta pomoć dijeli.

“Ja kao ministar bezbjednosti i predsjednik jedne velike stranke, da budem iskren, ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom jer to mnogo bolje od mene znaju stručnjaci iz tog područja. Ne želim da imam direktan doticaj sa donacijama”, naglasio je Radončić.

Sada ulogu trebaju da preuzmu entitetski i kantonalni krizni štabovi. Koordinaciono tijelo i na nivou države i na nivou entiteta treba da vodi neko iz medicinske struke, epidemiolog, infektiolog ili neki drugi vrsni menadžer iz zdravsta, ističe Radončić.

Comment here